onsdag 20 november 2019

Bara lite till

Stella stiger av på Laholms station som hon upptäcker ju inte ligger i själva Laholm utan en bra bit utanför. Iförd Mycket Snygga Men Icke Foträta Högklackade Skor ska hon börja gå in mot stan eftersom det ju verkar omöjligt med taxi också på den här omöjliga landsbygden. Stella betraktar allt med landsbygd- med stor misstänksamhet. Även den karl som nu erbjuder henne skjuts från stationen. Det är Thor. Han hade inte alls tänkt sig köra några märkliga, tydligen vilsekomna storstadsdonnor någonstans alls, men eftersom han är en ytterligt reko och trevlig person som alltid försöker göra det rätta, så gör han det ändå.

Stella ska till den stuga hon ärvt efter sina morföräldrar, bese den, sälja den, ta pengarna och dra till New York på ett modeskaparskolaäventyr. Alltså har hon packning därefter: typ det mest nödvändiga sminket. Stugan visar sig vara… spartansk. Vatten finns inte. Ström finns inte. Mobiltäckning bara om man lutar sig ut i en viss vinkel från ett fönster. Thor släpper i butter tystnad av Stella vid stugan, men eftersom det är han som är närmaste granne så återkommer han strax vänligt med överlevnadsgrejer, typ filt, vattendunk, lite mackor och sånt.

Och, ja, så blir de kära i varandra nästa dag. Eller om det var redan på perrongen på Laholm station. Och så kysser de varandra. Och det känns bra. Men det kan ju inte bli någon reda med det här eller fortsättning eller nånting (fast de har så himla bra sex) eftersom 1. Stella ju ska till New York och 2. Thor ju ska stanna kvar i Laholm eftersom han är född där, uppvuxen där, har gård där och barn där.

Jag har trevligt i Stellas och Thors sällskap. De är mycket kapabla. De kan så mycket. Stella kan det här med kläder och mode och att sy. Och på att få folk som är osams att tala ut med varandra och bli sams. Thor sköter sin gård som har djur, fruktodlingar, åkermark, försäljning av närproducerat, ekologiskt odlat, hundar som vallar får, getter som rymmer, staket som ska lagas. Och så är han ensamstående förälder till två tonårsbarn. Ändå hittar han all tid i världen att hjälpa Stella med allt möjligt i hennes stuga, köra ärenden till Laholm, vara värd för sina föräldrars jättejättestora bröllopsfest med inhyrd orkester och massvis av mat. Jodå, han är tidseffektiv, det är han. Samt en ömsint och lyhörd älskare.

Det jag kan sakna i det trevliga sällskapet är lite mer svärta, lite mer omöjlighet och längtan.

Titel: Bara lite till
Författare: Simona Ahrnstedt
Utg år: 2019
Förlag: Forum
Köp den till exempel här, här eller via Omnible

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar