fredag 1 november 2019

Det fina med Kerstin

Kerstin bor med sina föräldrar i ett hus som ligger ganska ensligt utanför ett litet samhälle. Bästa ställena att leka är skogen och trädgården till det obebodda torpet strax intill, och Kerstin tycker rätt mycket om att leka för sig själv.
Ändå måste hon för det mesta, både i skolan och efter, vara med Fatima. Fatima är hennes bästis sedan hur länge som helst, och Kerstin tycker det där är rätt jobbigt. Jo, för hon har det inte så kul ihop med Fatima. De vet aldrig vad de ska hitta på, så oftast slutar det med att de sitter och borstar Fatimas långluggade matta med sina hårborstar, eller att Fatima spelar datorspel och mobilspel och Kerstin tittar på och längtar efter att mamma eller pappa ska hämta hem henne så att hon äntligen kan få leka själv där hemma.

Därför blir Kerstin inte alls glad när det flyttar in några nya i granntorpet - en pojke och hans mamma. Ska hon inte få vara ifred hemma heller nu? Eller vara på sina bästa lekplatser längre?

Det är Gunnar som har flyttat in. Och en sak som faktiskt direkt är bra med Gunnar är det faktum att han också har långt, ostyrigt guldhår, precis som Kerstin. Inte nog med det - han samlar också på saker av guld, precis som Kerstin gör! Hon har över hundra saker i sin guldsamling, och han har nästan lika många. När Kerstin fått se Gunnars guldsamling så ger de sig ut på skattjakt efter flera - och rätt vad det är har många timmar gått och de har liksom bara... lekt? Bara så där? 
Men när Kerstin nästa dag ska gå över till Gunnar och fortsätta leken - så står Fatima där ute med sin cykel. Jo, för hon har nu fått lov att cykla hem till Kerstin på egen hand. Bra va? Nu kan de ju leka varje dag? 

Detta är en så väldigt bra bok om vänskap och bästisar, om lek och tråk, lögner och trolleri, om livet i sjuårsåldern med allt det som är bra eller jobbigt just då. En alldeles perfekt högläsningsbok för ca 5-7-åringar.


Titel: Det fina med Kerstin
Författare: Helena Hedlund
Illustrationer: Katarina Strömgård
Utg år: 2018
Förlag: Natur & Kultur
Köp den till exempel här, här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar