söndag 3 november 2019

Skuggan

Mot sin brors vilja börjar Nuwa på drakberidarskolan. Hennes mamma gick också där för länge sedan, men slutade, och storebror Kim menar att där är farligt. Men Nuwa vill. Hon vill rida på en vattendrake, precis som mamma en gång gjorde, hon vill vara i kejsarens armé - men framför allt vill hon genom att själv gå på skolan ta reda på vad som hände mamma. Varför hon tog farväl av sin drake och slutade på skolan.

Drakberidarskolan är en internatskola, och elevernas dagar fylls av ridlektioner men också av teoretiska lektioner som historia, och av stridsteknik. Redan första dagen blir de nya eleverna tilldelade sina drakar - lite som på en ridskola, och precis som där (och i hästböcker) är det vissa drakar som anses lite bättre att rida, och vissa fina drakar som alla vill ha. Vattendrakarna, till exempel. Men de är inte så vanliga, och hur hett Nuwa än önskar sig en vattendrake så får hon Nook som sin. Nook, som är en ganska ful och svårriden ökendrake som mest ser ut som en stor ödla.

Det är bara flickor som kan rida drakarna - de tillåter helt enkelt inga män på sina ryggar. Männen får  stället bli skötare åt drakarna, och är det ofta från det att drakarna kläcks. Skötarna pysslar om drakarna, smörjer sadlar och remtyg men är också lite av personlig tränare för drakens ryttare. Eftersom det är en hel del nya elever, som alla får drakar och skötare tilldelade sig, och vi dessutom raskt får träffa elever (och drakar) (och skötare) från tidigare årskurser, och lärare, och skolpersonal... så är det vääääldigt många namn att hålla reda på. Det har jag lite svårt med, liksom jag har det lite svårt med att hålla intresset uppe för alla intriger mellan elever, mellan elever och skötare, vem som är kompis med vem eller konkurrerar med vem, vem som är kär i vem och så vidare.

Men det här tyckte jag om: miljön, som är tydligt asiatisk med pagoder och tempel, sovmattor och tunna pappersväggar. Jag tyckte också mycket om att ana att det fanns en gammal men tydligen förbjuden bakgrundshistoria med legendariska drakar som försvunnit, böcker som bränts eller gömts, en hel stad som övergivits eller förbjudits, gamla krig det inte ska pratas om. Och att Nuwa verkar ha någon märklig magisk förmåga, att när hon står nära en avbildning (tavla?) av drakar från legenden så verkar dessa nästan få liv, röra på sig och fästa blicken på henne? Sånt gillar jag, och bokens handling rör sig också mot just detta. Vi får veta mer - men inte allt, och det här är också första boken i en serie.


Titel: Skuggan
Serie: Drakberidaren #1
Författare: Helen Ekeroth
Utg år: 2019
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här, här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar