lördag 20 oktober 2012

Allan Zongo flyger i luften

Allan Zongo flyger i luften av Henrik Einspor

Andra boken om Allan Zongo. (Se här vad jag skrev om  Allan Zongo - killen från rymden)

"Allan kan förvandla sig. Och så kan han sända ut ett magiskt ljus genom fingrarna. Det gör mig lite nervös. Men han är inte så smart. Pappa har alltid sagt att det finns intelligent liv ute i rymden. Nu är han inte så säker längre."

Det här gillar jag. Torr humor i korta meningar och utflippade händelser. Roligt och intelligent - men ändå lättläst.

Och om du tycker att framidans bild är en rip-off från E.T. så ja, visst är den det. Men det finns mängder av referenser till alla klassiska SF-filmer i boken. Allan kan förvandla sig till andra saker som någon rymdvarelse kan som jag inte kommer ihåg vem det är (inte Alien väl?). Han kan radera människors minne som de i Men in Black kan. Han ser ut som E.T, inklusive det lysande fingret.

Max pappa försöker ju laga Allans havererade rymdskepp som ligger undangömt i ladan. Han har plockat sönder motorn och lagt alla delarna på golvet - men nu kan han inte få ihop den igen och ångrar lite att han plockade isär den. Det visar sig att en vital del saknas - en lysande manick som Max råkat få med sig till skolan och som har blivit beslagtagen av rektorn. Den där manicken måste nu Max och Allan försöka få tag på, så de beger sig iväg till skolan på kvällstid. Ni anar inte hur mycket man kan vara med om på en skola på kvällstid.

Den här boken är Hcg dvs mellanåldersbok, men mycket lättläst. Passar perfekt till dem som är kanske 9-12 år som har det lite svårt med läsningen men som ändå inte vill ha barnsliga böcker.

För vem? 8 - 12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar