fredag 19 oktober 2012

Ljudbokshataren som numera...lyssnar på ljudböcker

Något unikt har hänt. Carolina har fått ändra uppfattning om något hon hade en stark åsikt om förut.

Nämligen har jag förut starkt ogillat att lyssna på ljudböcker. Absolut inte min grej. Jag, som vill kunna skum-läsa ibland när det är tråkigt eller hoppa tillbaka och läsa samma stycke flera gånger när det varit viktigt eller bra - jag har avskytt den där monotona rösten som mal fram boken i samma långsamma tempo hela tiden.

Men nu har jag lyssnat igenom min första ljudbok, och haft det helt förträffligt trevligt på vägen. Jag har redan laddat hem nästa bok till mobilen (jag använder mig av appen Storytel) och ser fram emot att börja lyssna på den.

!!!

Skillnaden är att jag inte längre försöker lyssna på ljudböcker i såna situationer när jag lika gärna kunde ha läst en bok - då är boken alltid att föredra. Jag kan inte heller lyssna på en ljudbok i bilen för jag har usel simultankapacitet och kan inte koncentrera mig på bok och bilkörning samtidigt. Men - jag kan lyssna på ljudbok när jag springer!

Jag springer väldigt mycket just nu - tränar för maraton nästa år och då krävs det många mil i veckan. Det blir lätt monotont och jag kände att jag började tröttna på mina spellistor i Spotify och pallade inte ägna massa tid åt att hämta hem ny musik. Så jag gav ljudboken en chans till - och det var helt fantastiskt.

Jag började med Solstorm av Åsa Larsson, och kilometrarna bara rann undan medan Rebecka Martinsson kavade runt uppe i snön i Kiruna och rotade i frikyrkan Kraftkällans hemligheter. Nu ska jag börja lyssna på Brobyggarna. Jag tänker bara lyssna på alla de där böckerna som jag aldrig annars hinner läsa, de som jag ser lånas ut mycket på biblioteken och ofta tänker att jag ska läsa när jag får tid någon gång men just nu måste jag läsa alladedärungdomsböckernaochbarnböckernaochfantasyböckernasomjaghellreläserändeckareochmodernaromaner...

Igår tog jag till och med en extra liten runda mot slutet i skogen för jag lyssnade på upplösningen i Solstorm och var bara tvungen att veta hur det gick. Mycket nyttig bi-effekt, det där.

7 kommentarer:

 1. Jag håller också på att försöka springa lite mer nu, jag tycker ändå att det är hyfsat kul! Det jobbiga är bara att ta sig utanför dörren, resten är en baggis i jämförelse ;)
  Har också funderat på ljudböcker, främst när jag tar en pw, men kanske ska testa i löpspåret! Jag har aldrig förstått det där med ljudbok heller annars ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, testa! Funkar bäst när det är tyst omkring - lite jobbigt när bilar kör förbi och man helt plötsligt inte hör vad uppläsaren säger. Hoppas ditt löpspår går i skogen!

   Radera
 2. Hej,
  Kul att du har hittat Storytel och att du har hittat ditt sätt att lyssna på ljudböcker!

  Vi önskar många spännande träningstimmar och lycka till med maraton!

  /Maria på Storytel

  SvaraRadera
 3. Join the club! Hurra till av du börjat gilla ljudbökcer! \^^/

  SvaraRadera
 4. Vad har du för hörlurar som funkar för löpning. Vanliga trillar ur bara jag tar ett steg - men det kanske är mina öron det är fel på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog trånga öron eller nåt - men jag använder helt enkelt de som kom med Iphonen...
   Säkert finns det bättre. Min sambo har några med med en "krok" man lägger runt hela örat så att de sitter på plats, men jag vetinte vad det är för märke. Jag kanske ska skaffa några såna för Iphonelurarna känns rätt otympliga egentligen.

   Radera