tisdag 23 oktober 2012

Böckerna om Cross-Vilmer

Vilmers första tävling av Susanne Bengtsson
Vilmer i hårdträning av Susanne Bengtsson

I samhället där vi bor spelar nästan alla barn fotboll. (utom mina barn, men det hör inte hit) Det är fotboll på längden och fotboll på tvären, och det lånas en hel del fotbollsböcker på biblioteket där jag jobbar. Men så finns det faktiskt några barn som går sin egen väg och håller på med annat. Några vill ha böcker om snowboard (fast vi bor i Skåne), många vill ha hästböcker, förstås, en hel del böcker om skateboard lånas också. Och så har vi några barn som hoppfullt genom åren har frågat efter "var böckerna om motocross står". Nej. Tyvärr. Vi har inga böcker om motocross. Någon enstaka faktabok på sin höjd, något stycke om motocross i en bok om motorsport kanske. Och absolut ingen skönlitterär bok, särskilt inte för barn.

Men, äntligen, förra året så kom det ut en bok om motocross, skriven för barn i låg- och mellanstadiet: Vilmers första tävling. Vi köpte in flera exemplar, och de har i princip varit ständigt utlånade sedan de kom. Äntligen något för de motorintresserade barnen! På rätt läs-svårighets-nivå!
Jag har läst (i Debutantbloggen) att författaren Susanne Bengtsson själv är mamma till två pojkar som kör motocross och att hon försökte hitta böcker som handlade om det till sina barn men inte lyckades. Hon kände att hon hade hittat sin nisch för att skriva barnböcker och skrev om Cross-Vilmer. Det märks att hon har upplevt "cross-vardagen" med tidiga morgnar, lera och krånglande motorcyklar som inte vill starta, om dyr utrustning och detaljer som en mamma som jag (mina barn är mer åt scouthållet) inte har en blekaste aning om. Det känns äkta. Det är relativt lättläst, med enkel, rak handling. Nyligen kom andra boken om Cross-Vilmer ut: Vilmer i hårdträning och jag hoppas att det kommer fler!

Vilmers första tävling handlar om hur Vilmer just blivit färdig med Guldhjälmsutbildningen han har gått tillsammans med sin pappa på motorklubben Eldflugornas MK. Den utbildningen måste man gå innan man får vara med och tävla i motocross. Nu äntligen är det dags för Vilmers första tävling! Men innan dess är det träningsdags, och vi får läsa om den träningen, om argsinta tanten i motorklubbens cafeteria, om hur det är att ärva storebrorsans avlagda cross-utrustning när en sån som Philip (om går på Vilmer skola) får alla prylar nya.

I Vilmer i hårdträning bekymrar sig den motocrosstokige Vilmer för att vintern brer ut sig framför honom. Vintern, då man inte kan köra cross. Och han, som har fått nya egna cross-kläder och allt. Säkert hinner han växa ur dem innan våren och de första tävlingarna kommer. Pappa lugnar honom och tycker att han kan bygga upp muskler genom att hjälpa till med att hugga julgranar i vinter i stället (pappas största inkomstkälla är nämligen julgransförsäljning). Julgranar! När det finns motocross, liksom! Julgranar blir det - men granarna ska huggas i närheten av den skog där endurotävlingen Novemberkåsan går. Enduro är inte cross, men det är motorcyklar och det är terräng och lera och  jobbigt och just Novemberkåsan är tydligen det tuffaste man kan göra inom motorsporten. Och Vilmer får vara med om det! (ja, inte köra själv, förstås...)

För vem? 8 - 14 år

3 kommentarer:

 1. Bra att det kom en tvåa, och hoppas verkligen det blir en hel serie. De fyller ett svart hål. Och sen kan hon väl skriva någracrossböcker för de lite äldre också.

  SvaraRadera
 2. Jättebra tips!!!
  Jag jobbar också på bibliotek och fick just frågan om motocrossböcker!Googlade lite och hittade hit :-) Det finna även en annan populär serie, lättläst för barn och tonåringar, och det är Leif Jacobsens tuffa serie om mopedkillar. Första boken av 4 heter: Razzia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Jacobsens moppe-böcker är riktigt bra. Jag har själv bara läst Razzia men alla böckerna lånas friskt där jag jobbar, främst av högstadiebarnen. Vi bor i ett litet samhälle där moppar är något stort och viktigt i livet, så det är mycket igenkänning.

   Radera