söndag 7 oktober 2012

Annanstans - Skuggorna

Annanstans - Skuggorna av Jacqueline West

Del två i serien Annanstans har redan kommit ut (den heter Förtrollad) och när jag läste om den så undrade jag varför jag inte hade läst Skuggorna som är den första boken i serien. Så jag lånade raskt hem den för testläsning. Och visst - den här serien gillar jag och kommer absolut att fortsätta med nästa bok. Det är ett riktigt äventyr, och magi i en vanlig nutidsflickas egentligen vardagliga värld (men hennes föräldrar är rätt utflippade så helt vanligt blir det inte). Passar bra att sätta i händerna på de barn som gärna letar böcker i fantasy-hyllan, och den passar utmärkt till högläsning tycker jag.

Olive har precis flyttat in med sina föräldrar i ett stort och gammalt hus. Den som bodde där innan dog utan släktingar, så i köpet ingick alla möbler och alla saker. Det finns alltså hur mycket som helst att gå runt och upptäcka i huset, och det är det Olive gör om dagarna. Hon verkar inte gå i skolan, så det är nog sommarlov eller så. Föräldrarna jobbar - en del hemifrån och en del på universitetet. Och vilka föräldrar sen! Mycket hängivna matematiker, båda två, och blir helt bekymrade över att deras enda barn inte verkar vara något mattesnille, direkt. De själva är tydligen något slags forskare inom matematik och sitter och hittar på egna algoritmer om dagarna. Eller vad nu matematiker gör.

Runt om i hela huset hänger det oljemålningar på väggarna. Den som hänger utanför Olives rum föreställer en by i skymningen och Olive tycker att det är något hotande över den. Hon och mamma försöker ta ner den för att hänga någon annanstans, men det går inte. Tavlan sitter fast. Alla tavlorna sitter fast. I någon annan tavla ser Olive för någon sekund något röra sig, men tänker sen att det är inbillning.

Ända tills hon av en händelse tittar på en av tavlorna medan hon har ett par gamla glasögon på sig som hon hittat i en byrå. Då får tavlan liv. Träden rör sig i vinden, molnen far över himlen. Och när Olive lutar sig mot tavlan så kan hon titta in i den. Inte bara det - hela hon kan ta sig in i tavlan och gå vidare in i världen som den föreställer. I den första tavlan hon går in i träffar hon Morton. Och blir snart förföljd av skuggor, Skuggorna i bokens titel.

Det här är det som fascinerar mig mest med hela den här boken, det att Olive kan gå in och ut ur tavlor. En väldigt lockande tanke, men lite läskig också. Tänk om man skulle bli kvar! Jag gillar också de tre katterna Olive träffar i huset. Det är mycket speciella katter, vill jag lova. Stora, med helt egen vilja, mycket olika sinsemellan. Och magiska. Sen gillar jag den mystiska stämningen som byggs upp, när Olive börjar förstå hur tavlorna och katterna och husets historia och tidigare invånare hänger ihop. Lite stökigt och hoppigt blir det mot slutet av boken när allt liksom har uppdagats och actionspäckad handling tar över mystiken. Men det är OK för jag gillar den större delen av boken så mycket. Den är också mycket roligt skriven. Olive är ganska mycket en anti-hjälte som är klumpig och tappar saker, slår sönder saker av misstag, gör alla misstag som går att göra - men är samtidigt nyfiken och rätt kvicktänkt och det är väldigt roligt att läsa hennes samtal med katterna. Älskar också att läsa om matematikerföräldrarna som romantiskt minns tillbaka när de träffades över ett tryckfel i en matematisk facktidning, eller när de inte tar "en slev bönor" till middagen utan "48 bönor".

Huset är som sagt stort, med många tavlor, och jag vill läsa mer om det och få höra om fler tavlor som Olive går in i. Och det får jag förhoppningsvis i nästa bok.

För vem? 9 - 14 år

1 kommentar:

  1. Den här har jag också missat del ett i, men blev också nyfiken på den när jag läste om tvåan. Och ännu mer sugen att läsa nu efter detta inlägget.

    SvaraRadera