måndag 15 oktober 2012

Hugo får en hund + Hugo och Holger

Hugo får en hund av Oscar K.
Hugo och Holger av Oscar K.

Det här är börja läsa-böcker. Men jag tror inte de liknar några andra börja läsa-böcker jag har läst någonsin. Det finns tråkiga börja läsa-böcker, det finns bra och roliga och där barnen känner igen sig, det finns tokiga och galna böcker där barnen får läsa om riddarfotboll, om bråkiga jättar, om pappor som fastnar i biltvätten. Det finns böcker om pirater och böcker om djur. Väldigt många böcker om djur. En del har pyttelite och enkel text, en del har lite fler textrader per sida men ändå lättläst.

Och så finns det då börja läsa-böckerna om Hugo och Holger.

De ser inte ut som börja läsa-böcker inuti, för alla färger är liksom dova och gråtonade och beiga. Börja läsa-böcker brukar vara väldigt färgglada annars. Människorna här är ibland märkligt kantiga. Djuren också. Hugo själv ser ut som en liten mini-farbror - jag vet inte om han är en farbror eller ett barn. Egentligen.

Och texten...ja. Det är korta rader, det är det. Men det handlar liksom inte om sånt som börja läsa-böcker brukar handla om. Och det står inte om sånt som det brukar. Ta första sidan i Hugo får en hund: "Hugo såg inte så bra. Minus 32 på båda ögonen. Nästan blind. Han gick på allt. Bonk! Pang! Ka-dunk!" Eller i slutet på Hugo och Holger: " På vägen hem åt Hugo och Holger, typ 47 Pucko och 1001 varm-korvar. Med bröd."

Vad tycker jag då om det här brunmurriga grejset med konstig text? Jag ÄLSKAR det!!!

För det är en väldigt trevlig och gullig historia som berättas. För att det är så vansinnigt roligt. Och sjukt. Jag älskar sjuk humor. Jag bara hoppas att barnen gillar det här också.

I Hugo får en hund är det så att den väldigt, väldigt närsynte Hugo så gärna vill ha en hund för han känner sig ensam. Han går till Benny på "Glömda djur" där det finns sånt som en ordblind apa och en kanin vars mamma var död. Där finns även Holger. Det står ingenstans i texten att Holger är en elefant men det framgår ju med all önskvärd tydlighet av bilderna. När Hugo kommer in så prackar Benny direkt på honom Holger för det är ingen som ha velat ha honom, och Hugo ser ju ändå ingenting så han går liksom på att det är en hund. Han får även med sig en liten gul fågel som bor på Holger, men som aldrig nämns i texten. Fågeln kommer ofta med små kommentarer i pratbubblor i bilderna (och han ligger och läser Finnegans Wake i en bild...).

I Hugo och Holger har Holger bott hos Hugo ett tag, och det brukar hända mycket "lajbans" när de går ut och går. Hugo går ju på allting, och Holger följer efter honom i alla kringelikrokar han går i (som man får se i bilderna). Hugo kastar pinnar åt Holger som försöker fånga dem fast han är rätt klumpig. Så klumpig att människor omkring tycker ("men han är ju bara en valp", tycker Hugo...) att Hugo borde ta Holger till en hund-skola. Det är liksom ingen av människorna som reagerar på att Hugo går runt med en elefant i koppel. Skolan drivs av en tysk som säger "Guten morgen" till eleverna som förutom Holger består av en massa små hundar som har rosett i huvudet allihop. Holger tycker de ser fåniga ut. Och mot slutet springer Holger slalom mellan dem och han "trampade inte på en enda av de små hundarna. Eller, nästan inte." (obetalbar bild)

Får man ha små farbröder med minus 32 i närsynthet i börja läsa-böcker? Får man ha en tysk hund-tränare som säger Guten Morgen (och som senare i en pratbubbla i bilden klagar "Ach und Weh! när allt är kaos på hundskolan)? Får man ha en elefant som låtsas att han är en hund - och går i land med det - i börja läsa-böcker?

Ja, det får man!

Och det ska komma ytterligare en bok om Hugo och Holger: Hugo och Holger går i skolan

För vem? 7 - 10 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar