torsdag 18 oktober 2012

Kung Neos lejon

Kung Neos lejon 1: Den magiska hjälmen av Jan Kjaer
Kung Neos lejon 2: Kampen om kronan av Jan Kjaer

Jan Kjaer skrev för några år sen serien Taynikma (i tio böcker), där han blandade text och mangainspirerade bilder med pratbubblor till att bli en actionfylld fantasy-historia. Bilderna för alltså berättelsen framåt lika mycket som texten. Taynikmaböckerna lånas fortfarande flitigt på vårt bibliotek och har varit ingången till att komma igång med läsningen på allvar för åtminstone tre killar med lässvårigheter jag känner till. Det är tre segrar...

Kung Neos Lejon är en ny serie i samma stil som Taynikma, men med ännu mindre text och fler bilder. En del av berättandet sker i bilderna men bilderna ger också stöd till texten. Handlingen är okomplicerad men ändå fylld med action. Längst bak i boken finns information till den vuxna om "lässystemet link" som Kjaer själv tagit fram: "link är ett lässystem för de barn som just lärt sig läsa och som kan läsa korta sammanhängande meningar. Systemet kännetecknas av det unika sambandet mellan text och bild, där illustrationerna ger ett maximalt stöd för läsupplevelsen."Första delen har lånats och lästs hos oss en hel del redan, men de som läser den här sortens böcker vill gärna ha hela serien uppdukad framför sig och det har ju hittills bara funnits del ett att bjuda på. Nu har andra boken i serien kommit och jag hoppas att det kommer flera delar snart. Detta är perfekt att ge till de tröga läsarna som har svårt att hitta någon bok de tycker om - de där läsarna som egentligen fortfarande behöver böcker från börja-läsa-hyllan fast de nu går i kanske fyran och tycker såna böcker är på tok för barnsliga och pinsamma att läsa.

I Den magiska hjälmen får vi lära känna Mik som är soldat i kung Neos armé. Han drömmer om att få bli en av "kung Neos lejon" som är Kung Neos elittrupper. De bästa och tuffaste av de tuffa, alltså. Han är en duktig soldat, så boken börjar med att han äntligen har blivit kallad att göra det svåra inträdesprovet för att bli ett lejon. Tyvärr är det en kille till som ska göra provet - Bruto, Miks värsta fiende. Stor, brutal kille som ser ut att ha mer muskler än hjärna. Mik, Bruto och några till skickas ut för att få tag på en magisk hjälm - och lär sig på vägen att det ofta är smartare att tänka till än att slåss. De blir dessutom vänner. Och lejon, förstås.

I Kampen om kronan är Mik och Bruto kungens nyaste lejon. Det är stor oro i landet så alla soldater och lejon behövs - men kungen skickar ut Mik och Bruto på ett lätt uppdrag eftersom de är såna rookies. De ska bara ta fast ett gäng med tjuvar som härjar i en närliggande skog. Mik skäms inför de andra lejonen som retas och undrar om de tror att de kan klara att fånga några tjuvar, hahaha? Givetvis utvecklar sig detta till att bli det svåraste och farligaste uppdraget av dem alla. Mik är så uppretad att han gång på gång bara vill rusa fram och anfalla och visa hur modig han är - men muskulöse Bruto halar in honom och tycker de ska använda sina hjärnor i stället.

För vem? 8 - 14 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar