fredag 19 oktober 2012

Bokbloggsjerka 19 - 22 okt

Den här veckan frågar Annika i sin jerka: "Finns det någon bok/författare/karaktär som har inspirerat dig så pass mycket att du har bytt yrke, skaffat dig en ny hobby eller tagit ett kliv ut i det okända på annat sätt?"

Mitt svar är ja. Den här boken läste jag i våras:

Det är en livsfilosofisk och personlig bok av Murakami och liknar inte alls hans vanliga böcker (som jag också har läst en hel del av och gillat delvis). Murakami springer ungefär ett maratonlopp om året, och så springer han en timme varje dag för att hålla sig i form. Detta har han gjort sedan han var i trettioårsåldern och sadlade om från att vara en lönnfet, stressad barägare (eller café?) till att vara författare.

Jag läste - först för att jag tyckte han skrev så bra, men sedan blev jag allt mer fascinerad av hans beskrivningar av löparupplevelser. Han springer dagliga rundor på Hawaii. Han springer på vintern i Tokyo. Han är med i New York Marathon. Han springer på alldeles egen hand den klassiska maratonsträckan i Grekland, i augusti när det är tokvarmt (och jag skrattar på slutet när han till och med är arg på fåren som står och betar längs med vägen han springer - han är arg på allt). Han springer och springer, och trots att han är över 60 har han en kropp som en vältränad 30-åring.

Jag lämnade tillbaka boken. Och funderade på livet och mig själv. Visst, jag har tränat i många år - sprungit någon eller några gånger i veckan och varit på orienteringstävlingar på helgerna. Men jag älskar mat. Och godis. Och framförallt ostbågar. Och jag ville inte längre ha den smått överviktiga kroppen jag hade. Jag ville ha en löpares kropp, och så ville jag utmana mig själv till något att vara stolt över. Så, efter några veckors funderande så anmälde jag mig till Stockholms maraton 2013. Sen outade jag raskt detta på min andra blogg (här kan du läsa det) och på facebook så att så många människor som möjligt skulle veta vad jag gjort så att jag var tvungen att fullfölja det hela för att inte skämmas ihjäl...

Det där var i juni. Nu är det oktober och jag springer, och springer, och springer. Det har (klyscha-varning!) blivit ett behov. Det är fortfarande långt till juni och Stockholm maraton, och mycket kan hända innan dess som skador och annat trist. Men just nu springer jag ungefär 5 mil i veckan. Och har gått ner 7 kg och trivs redan mycket bättre med mig själv, min kropp och mitt liv.

(Sen skriver Murakami förstås också en hel del om skrivandet och om inspiration och sånt - det där tänker jag också mycket på men det är ämne för ett helt annat inlägg någon gång i framtiden)

18 kommentarer:

 1. Men vilken konkret sak som du fått inspiration till. Jag kan inte komma på något liknande i mitt fall. Och lycka till med maratonloppet!

  SvaraRadera
 2. Här kan man verkligen säga att en bok förändrat livet :) Lycka till med löpandet!

  SvaraRadera
 3. Imponerande!! Jag önskade ibland att jag kunde få känna så där! :) Lycka till med Maratonloppet :)

  SvaraRadera
 4. Vad kul! och som sagt var, imponerande! Lycka till.

  SvaraRadera
 5. Vad roligt att bli så inspirerad av en bok! Jag kände lite av den peppen efter att jag läst Franska kvinnors smala hemligheter, men tyvärr försvann peppen redan efter en vecka ... eller om det bara var några dagar ...

  SvaraRadera
 6. Vad roligt att läsa! Jogging är verkligen bra för kropp och själ!

  SvaraRadera
 7. Barägare ;) Han drev en jazzbar.

  Jo, jag blev nästan sugen på att börja springa själv när jag läste hans tankar kring löpandet. Det var en väldigt bra bok och jag är nästan sugen på att läsa om den :)

  Lycka till med maratonloppet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jazzbar - just ja, så var det! Men lönnfet var han väl? Vad jag inte har tagit till mig är hans numera väldigt nyttiga ätande med mycket grönsaker och fisk och inget rött kött eller vad det är. Jag äter som jag brukar - bara lite mindre av det.

   Radera
 8. Oj! Det kanske är en bok som jag också bör läsa. Vill själv också gå ner i vikt och försöker hitta ett roligt sätt att göra det på, men tyvärr har jag löpning-skräck. Den här boken kanske kan bota mig, för löpning är nog den bästa och billigast sätt att hålla sig form (sambon brukar ofta dra denna argument).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja läs den! Löpning har blivit tusen gånger roligare sen jag började ta med mig underhållning på vägen. Först Spotify i mobilen men nu mer och mer lyssnar jag på ljudböcker när jag springer. Det funkar!

   Radera
 9. Kanske skulle ta och läsa den boken så jag får lite inspiration till att komma igång och röra mig igen, eftersom det inte blir för mycket av den varan just nu.

  SvaraRadera
 10. Intressant skrev du. Har du läst Born to run? Jag har inte läst den, men min pappa läste den i somras och i höstas började jag på ett nytt arbete och där var det en kollega som läste den, vilket gjorde att han blev vegetarian, men jag tyckte att han åt kött häromdagen. Pappa har varit löpare och vill komma igång, men sen en månad tillbaka är han höftledsopererad efter ett fall från en stege. Läkaren säger dock att han kan springa marathon. Han är 66 år, inte läkaren, utan pappa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst Born to run men har sett den någongång. Den kanske jag ska läsa så jag blir ännu mer peppad.

   Radera
 11. Det där kanske är en bok som även jag skulle behöva läsa för att komma igång att röra på kroppastollen ordentligt igen!

  SvaraRadera
 12. Intressant, jag springer en del också. Kanske skulle ta och läsa denna boken för att få lite mer inspiration till det. Har ju ändå tänkt länge att jag måste ta och läsa en av hans böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det här är absolut inte representativt för hans sätt att skriva. Läs den OCH någon av hans andra. Jag gillar nog "Kafka på stranden mest", tror jag. IQ84 är mitt långtidsprojekt - har dock bara hunnit med första av dem än.

   Radera
 13. Det finns många böcker som kan förändra ens liv och ens val.
  Bläckhjärta var den boken som gjorde att jag verkligen började läsa böcker hela tiden och den som startade mitt fantasy-beroende.

  SvaraRadera
 14. Wow, snacka om inspiration. Lycka till med maran!

  SvaraRadera