fredag 26 oktober 2012

Bokbloggsjerka 26 - 29 okt

Den här veckan frågar Annika i sin jerka: Betygssätter du böcker? Varför/varför inte?

Nä, jag betygsätter aldrig böcker. Har aldrig gjort det medan jag fört privata läsdagböcker och har aldrig gjort det i min bokblogg.

Det blir för fyrkantigt med betygssättning. När jag läser en bok, och sedan skriver om den, så fångas jag ofta av någon detalj i boken jag vill skriva om, eller en känsla, eller om stilen, eller av att någon karaktär i boken är spännande att läsa om eller att miljön är fin. Då skriver jag om det för att komma igång. Sen har slussporten liksom öppnats och det forsar ur mig en massa ord av bara farten (mina inlägg i bokbloggen brukar alltid bli väldigt långa). I allt det där jag skriver så är det oftast motsättningar. Detaljen eller känslan jag skrev om först och som jag kanske tyckte om kan försvinna i en massiv kritik av tråkig stillastående handling. Eller att jag förvisso gillar språket i en bok men sedan grottar ner mig i att inte tycka om huvudpersonerna. Det är faktiskt väldigt sällan jag hittar en bok där jag tycker om precis alla delar - precis som att jag sällan läser en bok där allting är dåligt.

Skulle jag sedan sitta och reda ut vilka av tycker om/tycker inte om-delarna som väger tyngst för att kunna betygsätta hade nog alla mina betyg blivit: 3,5. Och hur kul och givande hade det varit?

10 kommentarer:

 1. För mig är det enkelt att sortera mig bland mina lästa böcker med stöd av betygsättningen.

  SvaraRadera
 2. Precis så där är det ju :) Jag kan sitta och skriva ganska mycket dåligt om en bok som jag egentligen gillat och det gör det ju ganska svårt för alla andra att reda ut vad jag egentligen tyckte. Och visst är det så att de flesta böcker jag läser får 3,5 i betyg men det är ju för att de flesta faktiskt är klart läsvärda, men ändå inget som "rocks my world" :)

  SvaraRadera
 3. Jag kan tänka mig att många av böckerna jag läst också hade hamnat på något sådant betyg, om jag någon gång hade kunnat sluta vela som jag gjort de gånger jag försökt tänka på betyg :)

  SvaraRadera
 4. Jag håller helt med dig i beskrivningen, men där hjälper betyget mig att ändå sammanfatta helheten!

  SvaraRadera
 5. Ja det är onekligen svårt att göra en ordentlig bedömning för att sätta ett rättvist betyg. och för vem är det bra egentligen kan man ju undra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är kanske om man kan sig vidare till alla böcker som fått samma betyg, tänker jag. Men om alla mina böcker får ungefär samma betyg så faller betydelsen helt.

   Radera
  2. För egen del så sätter jag betygen just för egen del, dvs så att jag själv snabbt ska se i vilket gillaspann en bok låg för mig!

   Radera
 6. Jag förstår dig, det är inte ofta sifferbetyg fångar alla nyanser av en bok.
  För mig är det dock att det får mig att komma ihåg och förklara varför t.ex handligen förtjänar 3 och inte 4 poäng. Då funkar betyget mest som en starpunkt istället för en sammanfattning...

  SvaraRadera
 7. Betygssättningen är inte heller något för mig. Känner igen mig i det där med att det känns fyrkantigt.

  SvaraRadera
 8. Jag känner inte heller att jag har någon nytta av betyg.

  SvaraRadera