onsdag 10 oktober 2012

Het

Het av Anderberg-Strollo, Ardelius, Bjärbo m fl (novellsamling)

Jag har så svårt att säga något om den här. Jag blir helt överlycklig över idén att tio svenska ungdomsförfattare gör en bok tillsammans, och tycker det är riktigt spännande när det handlar om erotik för ungdomar. Så när jag fick boken i handen satte jag ivrigt igång med läsningen.

Lisa Bjärbo har skrivit första novellen i boken: "Fyrtio minuter eller En jävla evighet". Den är helt fantastisk. Kort, tät, och hon har precis fångat det där lyckopirret som finns när man är nykär, när hela övriga världen egentligen borde ta en paus för att de två som är nykära inte har tid med annat än varandra just nu. Huvudpersonerna sitter bredvid varandra på mattelektionen - men matte är ungefär det sista i världen de kan tänka på just nu. De vill ha varandra. Nu. De skickar lappar till varandra - men det är inget smaskigt de skriver på dem egentligen, mer att de längtar, och så att de bestämmer att träffas efter lektionen för att göra det som de nästan inte står ut med att inte få göra Precis Just Nu. Det här är en novell man blir lycklig och pirrig av att läsa.

Så läser jag direkt vidare, och nästa novell, "Paris Surprise" av Jenny Jägerfeld är lite längre. Helt OK, men inte lika lyckopirrig. En tjej blir attraherad av sin killkompis fast hon tror att han är omöjligt område. Här blir det mer pang-på-rödbetan-beskrivningar av det som sker och jag känner mig inte riktigt med här. Lika osäker som tjejen är på det som händer, lika lite kan jag som läsare låta mig bäras med - vill han verkligen? Hur länge ska de hålla på innan han inte vill vara med mer?

Dumt nog läser jag nästa novell direkt efter den andra. Jag borde ha lärt mig att man helst ska läsa en novellsamling lite då och då - det blir lätt lite för mäktigt, lite för tätt annars. Och ja, det blir det nu. Jag känner att nä, inte mer, det här blir lite för mycket. Tredje novellen är "Sexualundervisning" av Manne Forssberg, och jag tycker inte om den. Inte för att det handlar om sex lärare/elev utan i stället för att den mest känns som någons privata sex-fantasi. Någon tonårselev som drömmer om att ha sex med sin snygga biologilärare, och kanske skriver om det och lägger upp på nätet på nån sajt med typ "läsarnas egna sex-berättelser". För tonårskillen får träda fram med sin längtan och sina tankar - men den stackars biologiläraren känns mest som ett kringvandrande kön som vi inte får veta så mycket mer om än att hon tager vad hon haver, ungefär.

Sen har jag liksom tappat lusten. Lite för sent lät jag boken vila ett par veckor, men när jag återkom så var det fortfarande övermäktigt, för mycket koncentration på just sexet. Pirret var borta. Jag tror att jag vill ha erotik mer inbäddat i en längre historia, så att jag får lära känna personerna mer, eller så att det blir en del av något annat och större. Här hinner jag inte bygga upp någon förväntning innan det blir sex i olika varianter fast med unga människor i huvudrollerna och jag blir inte engagerad. Visst, det är en bok med erotiska noveller. Det ska handla om sex och inte om kärlek. Men jag saknar kärleken ändå.

Som jag skrev först känner jag att jag har svårt att skriva vad jag tycker om den här boken - jag är nog inte riktigt färdig med den. Nämligen får jag erkänna att jag absolut inte ägnade de sista novellerna i boken den uppmärksamhet de kanske borde ha haft - men jag tänker återvända senare och läsa om dem med mycket längre mellanrum. Åsa Anderberg-Strollos novell "Använd det ofta och flitigt..." läste jag såpass mycket av att jag blev förvånad av det som hände (där finns en twist...) - men sen har jag mest läst en bit här och en bit där och känt att "inte mer nu".

Kommer förhoppningsvis att uppdatera det här inlägget senare, alltså.

För vem? 14 år och uppåt

1 kommentar:

  1. Just den där boken finns på Posten för mig att hämta ut. Hoppas att jag kommer att tycka bättre om den.. (:

    SvaraRadera