fredag 6 juli 2012

Bokbloggsjerka 6-9 juli - om bokformat

Dags för ny bokbloggsjerka - förra veckan var första jerkan för mig och jag gillar det här! Fick massor av boktips på de bloggar jag jerkade runt på. Den här veckan frågar Annika efter vilket bokformat jag föredrar.

Inbundna böcker är snyggast i bokhyllan, och förr hade jag nog svarat det. Men är de tjocka så är de väldigt tunga. Kantiga och vassa är de också. Läser man en tjock inbunden fantasy så sticks den nästan i magen. Nä, allra mest gillar jag storpocket. Då får man pocketens alla fördelar med böjliga pärmar och tålighet - men ändå normalstor text. Jag har börjat tycka det är jobbigt med den lilla texten i vanliga pocket och väljer helst andra format.

Danska band är också en favorit - de är minst lika fina som inbundna böcker och känns mycket stabilare än pocket. Ändå är de smidiga och med normalstor text.

Sen är frågan egentligen vad man kallar inbundna böcker - det verkar som de flesta säger inbundet så fort det är hårda pärmar. Men det finns ju "fuskaren" häftat band som förklär sig till inbunden bok men som uselt släpper ifrån sig alla sidorna efter ett par läsningar. Stör mig mycket på häftade band. Ofta har jag på senare tid märkt hur nya böcker vi köpt in till biblioteket tappar bladen efter bara någon enstaka genomläsning. De är köpta som inbundna men det känns inte äkta. Eller så är klistret dåligt, vad vet jag. Bokbinderi är inte min grej men jag blir förbannad när böckerna inte håller.

Ljudböcker är inte för mig. Jag har försökt ett antal gånger men har inte tålamod med dem. När jag försökte fatta vad det var som kändes så jobbigt så kom jag på att min lässtil liksom inte är i samma malande tempo som ljudböckernas uppläsande. Ibland läser jag otåligt framåt mycket snabbt, skummar på, hoppar över korta stycken som känns ointressanta. Ibland gör jag precis tvärtom - läser styckena två eller tre gånger för det är så bra, eller för att jag inte förstår vad som händer. Ibland vill jag backa någon sida bara, eller hoppa tillbaka till kapitel tre för att se vad den där personen som dök upp där hette. Jag kan inte göra så med ljudböcker! Där läses det rad för rad, stycke för stycke, mala, mala, mala, tråkigt som jättebra. Och hur hoppar man tillbaka till kapitel tre för att kolla upp vem herr Berglöf är?

E-böcker har jag inte testat än. Det kanske passar mig, speciellt när jag vill gå tillbaka till kapitel tre eller så. Men e-böcker har en brist. Man kan inte göra boktravar av dem. Jag fullkomligt älskar boktravar. Kan inte leva utan boktravar. Så än så länge: inga e-böcker för mig.

Vinnare alltså: storpocket och danska band.

11 kommentarer:

 1. Ljudböcker och e-böcker är inget för mig heller, jag behöver den där känslan av att hålla en bok i handen.

  SvaraRadera
 2. Just, den känslan ckså, det glömde jag skriva. Tyngden av boken i handen, bläddrandet av bladen. Det måste bara finnas! Och så synen av bokryggar i bokhyllan - e-böcker har inte en chans och ljudbokskartonger blir aldrig lika snygga.

  SvaraRadera
 3. Ljudböcker verkar jättebra när man kör bil, men det blir mer att jag lyssnar på radio.

  SvaraRadera
 4. Fast de enda gånger jag faktiskt lyssnat på ljudböcker är när jag kört bil. Och då uppstår ett annat problem: jag har absolut ingen simultankapacitet. Antingen kör jag bil - och då tappar jag bort mig vad som händer i boken. Eller så lyssnar jag på boken - och då upptäcker jag att jag helt plötsligt är hemma med bilen och har ingen som helst aning om hur jag kom hem och om det hände något särskilt på vägen. Läskigt... (och nej, jag kan inte prata i mobilen när jag kör heller)

  SvaraRadera
 5. Håller med dig om ljudböcker. Jag har svårt att hålla fokus oxå!

  SvaraRadera
 6. Det du skrivit om ljudböcker skulle jag nästan ha kunnat skriva själv. Jag bläddrar också ofta tillbaka eller läsa samma stycke flera gånger. Dessutom tycker jag att uppläsningen ofta är för långsam.

  SvaraRadera
 7. Ljudböcker är inte min grej heller... jag har provat några gånger och varje gång har jag tröttnat, det går sååå långsamt fram i ljudböcker.

  SvaraRadera
 8. Skönt att fler än jag tycker det går för långsamt med uppläsandet i ljudböcker (eller för snabbt ibland när man vill pausa och tänka efter).

  SvaraRadera
 9. Håller med om ljudböckerna, det går alldeles för långsamt. Jag gav upp efter att jag fått lyssna om samma stycke för många gånger - tankarna hade drivit iväg...

  SvaraRadera
 10. Haha, jag har också haft problem med tunga böcker som sticks i magen! Har löst det genom att lägga en kudde som stöd, då kommer boken upp i bättre läshöjd också :)

  SvaraRadera