onsdag 11 juli 2012

Tematrio: yrken

Jag satt och läste några andra bokbloggar och blev sugen på att vara med i Lyrans Noblessers tematrio den här gången. Man ska skriva om tre böcker som skildrar huvudpersonernas yrken. En förfärande mängd böcker dyker då upp i minnet där det handlar om journalister, om läkare, om poliser på alla möjliga sätt och vis men jag väljer tre som fick mig att fundera på hur det är att faktiskt jobba som just det:

1. Joe Abercrombie skriver bra fantasy - spännande, med intelligent humor och ganska mycket realistisk skildring av krig ur soldatens synvinkel. Trilogin The First Law börjar med boken The Blade Itself som har flera huvudpersoner, men en av dem är torterare. Han lever själv i konstant smärta efter att ha varit krigsfånge i många år och som sådan blivit totalt söndertorterad. Så det var på det viset han lärde sig sitt jobb, och blev duktig på det. Han har en väldigt torr och konstaterande humor och det är märkligt att det ska vara så trevligt att läsa om en person med ett sådant yrke.

2. Underbara boken Dagen efter av Lionel Shriver (här kan du läsa vad jag skrev om den i bloggen) har tre huvudpersoner som lever ihop i lite olika konstellationer i två parallella utvecklingar/framtider från ett avgörande tillfälle i Irinas liv. En av huvudpersonerna är Ramsey, och han är professionell snooker-spelare. Visst visste jag vad snooker var innan jag läste den här boken - men att det var så stort och att spelarna hyllades som enorma stjärnor i England visste jag inte riktigt. Faktiskt satt jag (efter jag läst färdigt boken) och kollade på en berömd snooker-match på Youtube - bara för att jag blev nyfiken!

3. Taxi sju-två av Frederik Ekelund. Den här läste jag för rätt många år sen, men minns den fortfarande för två saker: Att huvudpersonen kör taxi. Och att han gör det i Malmö, som infödd malmöbo och alltså pratar malmöitiska. Som är skriven så som han pratar den - väldigt kul för mig som vid den tiden bodde i Malmö men inte är född skåning överhuvudtaget.

6 kommentarer:

 1. Dagen efter har jag tänkt läsa hur många gånger som helst, men det blir aldrig av. Avskräcks lite av sidantalet, men kanske ändå skall ge den en chans låter det som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den känns inte tjock när man läser den - tvärtom ville jag att den skulle ha varit lite längre...

   Radera
 2. Dagen efter har jag stående i hyllan och väntar, den verkar ju riktgt bra. Tack för dina tips!

  SvaraRadera
 3. Joe Abercrombies böcker har jag stått och tittat på många gånger men aldrig blivit av att jag införskaffat dem. Kanske är dags att skaffa dem då, de låter ju bra här i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är bra! Jag har än så länge bara läst den här trilogin, men den är helt oförutsägbar. Sånt gillar jag. Huvudpersonerna är inte heller särskilt sympatiska men väldigt mänskliga - sånt gillar jag också. Och så mycket humor! (i allt det svarta)

   Radera