tisdag 24 mars 2015

Fåret Shaun - Gårdens stjärnor

När jag beställde den här boken till vårt bibliotek var jag helt övertygad om att det var en bilderbok. Den kändes liksom bilderbokig. Sedan kom den och visade sig vara en kapitelbok, dock med många bilder, ofta dessutom i serieform. Gillar jag den, då? Funkar den till målgruppen som torde vara sisådär 8-10-åringar? Både ja och nej, faktiskt.

Fåret Shaun-böckerna (flera är på gång) baseras på TV-serien med samma namn. Jag har inte sett serien, men kan ju lätt kolla på nätet att det då handlar om leranimerad film. Shaun är det smarta fåret, som tillsammans med fårhunden Bitzer reder ut de flesta problemen som den inte fullt så intelligenta "flocken" (resten av fåren, alltså) hamnar i. Här finns också en bonde. Och höns. Framförallt finns här höns.

De där hönsen är högfärdiga av sig och tror de är bara såååå mycket smartare än fåren. Nu är det så att djuren på bondgården har fått reda på att bonden tänker vara med i en talangtävling inne i stan (han ska, med mer eller mindre framgång, blåsa upp ballongdjur med öronen...)(jodå, bilder finns)(känsliga personer varnas). Och de bestämmer sig för att ha en egen talangtävling på gården. Hönorna mot fåren, där hönorna helt hånleende har bestämt redan på förhand att de kommer att vinna eftersom det är de som har all talang och hjärna. De dumma fåren är chanslösa. Tror hönsen.

Och så blir det då talangtävling, där det absolut roligaste numret (enligt mig) är Beryls äggande magi medan Hazels konstsimmande grodor inte är fullt lika...kul. Så småningom blir det stor dramatik då gästartisten Bärry Stiles presenteras (mycket tjusigt hår, förstås).

Det är kul, det är det. Men nu kommer min invändning: det är kul på ett ganska komplicerat sätt. Ibland undrar jag om skämten uppfattas av målgruppen, eller om det bara är jag som vuxen som sitter och fnissar. Och ganska ofta tas berättandet över av illustrationerna, seriesidorna, men på ett ganska svåröverblickbart sätt. Jag hade gärna sett att all handling fanns i texten, med illustrationerna som stöd, eller att illustrationerna om de ska vara berättelsebärande hade varit mycket enklare gjorda. Kanske för svårt, alltså? Ändå är helhetsintrycket att det är kul, och de flesta bilderna funkar bra. Jag tänker att detta är en perfekt högläsningsbok.Titel: Gårdens stjärnor
Serie: Fåret Shaun - Berättelser från bondgården
Författare: Martin Howard
Illustrationer: Andy Janes
Utg år: 2015
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 8-10 år, och för högläsning från ca 5 år.

2 kommentarer:

  1. Älskar Fåret Shaun. Alltså på TV. Bok låer sådär...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu var jag ju tvungen att se några avsnitt av Shaun the Sheep på youtube, eftersom jag insåg mina kunskapsluckor. Gillade! Fast blev ännu mer tveksam till boken där det ju pratas en himla massa, medan det i tv-serien väl faktiskt inte pratas alls? Jag älskar ju förstås Wallace & Gromit också.

      Radera