måndag 9 mars 2015

En noga katalogiserad och värderad samling av...sista ord?

Helt matt av att ha tagit mig igenom Jag heter inte Miriam (rec kommer om några dagar när jag har hämtat mig lite) var jag helt enkelt tvungen att läsa något rejält fantasymässigt. Och länge, länge har den väntat i läsplattan, Brandon Sandersons hjärtebarn och stora storverk: The Way of Kings, första boken i The Stormlight Archive som tydligen kommer att bestå av fem mastodontdelar. The Way of Kings är på lite över tusen sidor så jag lär ha att göra ett tag framöver. Men oj, vad den redan är bra. Funderar på umgås med några lämpliga förkylningsdrabbade personer (de kryllar) och dra på mig något lagom jobbigt så att jag kan vara hemma någon vecka. Läsa! Läsa! Läsa!

Och bara det här. När själva boken efter inledning och prolog sätter igång så inleds varje kapitel med ett citat. Efter första står det att det är collected on the fifth day....osv, si och så många sekunder innan döden inträffade, och så vem det var som sa det. Detta verkar alltså vara utdrag ur en samling med olika personers sista uttalanden innan döden. Noga katalogiserade, daterade och utvärderade.

Eh...va? Vem skulle vilja ha en sådan samling? Och varför???

Van som jag är vid att alltid få svar på alla mystiska saker, alla lösa trådar hopknutna när jag läser Sanderson så tror jag alldeles säkert att jag kommer få svar på vad det här är för samling, och varför den är viktig.

Men bara idén...! Älskar den. (nämnde jag att jag är bibliotekarie? att samla, ordna och katalogisera saker är vår grej)

Jag delar med mig av tre bilder på inledningarna av några av de första kapitlen:4 kommentarer:

 1. Jag tänker direkt på Miles "Pudge" i Looking for Alaska - han skulle ha älskat det där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det ja - han samlar ju också på sista ord innan döden! Men kanske inte nedskrivet så här objektivt och noggrant ändå.

   Radera
 2. Är lite drygt halvvägs genom Miriam. Ojoj, jag är helt utmattad. Men vill verkligen hinna klart innan söndag.

  SvaraRadera