onsdag 18 mars 2015

Men finns ändå

Detta är en thriller för mellanstadiebarn, ungefär. Som sådan funkar den alldeles säkert bra, och jag tror den kommer att lånas och läsas av barn som vill ha en spännande historia med en hel del humor också (en utrikesminister som låter misstänkt lik Carl Bildt när han pratar, och som avskyr att bli nypt i rumpan är typiskt exempel).

Bianca är elva år och bor med sin mamma och mormor. När hon en kväll i soffan legat och halvslumrat och känt att det då pirrat i fötter och händer så tycker mamma och mormor att det är dags för ett allvarligt samtal. Det där pirrandet var nämligen inte som fötterna höll på att somna. Nej, det var i stället så att de blev osynliga. Händerna och armarna också. Bianca får veta att kvinnorna i deras släkt kan göra sig osynliga, och nu när hennes förmåga har börjat dyka upp måste hon lära sig att hantera den.

Sedan följer ett antal kapitel av "fräcka grejer du kan göra om du kan göra dig osynlig". Mormor och mamma går i spetsen och det gås gratis på Skansen och bio och tjuvåks tunnelbana. Samt nyps utrikesminister i rumpa.

Men det är inte helt problemfritt, det där med att kunna göra sig osynlig. Bianca får veta att hon aldrig, aldrig någonsin får avslöja för någon annan att hon kan det. För det finns tydligen ondskefulla typer som vill hitta dessa kvinnor som kan göra sig osynliga, och använda dem för luddiga men säkert onda syften. Samt göra alla möjliga experiment på dem ifall det här med osynlighet är något som kan läras och inte bara ärvas.

Det är inte lätt för en elvaåring att hålla en sån stor sak hemlig, förstås, och innan det har gått särskilt många kapitel till har hemligheten avslöjats, och Bianca, mormor och mamma springer runt i Pentagons och Vita husets korridorer och Är Med Om Äventyr.

Som sagt tror jag barnen gillar. En medelålders cynisk skolbibliotekarie med höjt pekfinger och gnällig attityd (inga namn, men hon brukar blogga om allt det hon läser) är dock inte nöjd. Storyn är rätt tunn och hafsig, och blir nästan helt fånig när det rantas runt i Pentagon och fajtas med Ondskefulla Militärer och annat löst folk.

Men.

Jag är inte i målgruppen för den här boken. Och jag kommer, trots mina egna näsrynkningar, att prata mycket om den här boken och låna ut den till spänningshungriga elvaåringar.

Titel: Men finns ändå
Författare: Petter Lidbeck
Utg år: 2015
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Han är lite ojämn, den där Lidbeck. Jag står i kö på den och kommer nog ändå läsa den. Tar inte nån längre stund antar jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojämn, ja! Älskar Anna Larssons dagbok, Tre tjejer-serien och Flickan utan minne. Gömmer Flickan och presidenten djupt in i Hcf-hyllan och hoppas att ingen ska hitta den.

      Radera