onsdag 24 juni 2015

Bläckhjärta - en omläsning

Serien Bläckhjärta - Bläckmagi - Bläckdöd av Cornelia Funke är en av de serier jag äntligen tänker läsa färdigt i min egen utmaning Fortsättningarnas sommar. Och givetvis fick jag börja med att läsa om Bläckhjärta eftersom jag hade glömt mycket av handlingen i den. Det jag mindes var det här fascinerande med att saker och personer kunde komma ut ur böcker och få liv i vår verklighet. Och den stora kärleken till böcker som genomsyrar början på boken. Och så mindes jag att jag inte gillade slutet på boken, att det kändes utdraget och med onödigt mycket spring hit och dit i någon bergsby.

Faktiskt är det ganska mycket så jag tycker om boken fortfarande, nu efter omläsningen. Första tredjedelen är helt fantastisk - det här mysteriet med vem Sotfinger är, vem den läskige Capricorn är, vad det är för en mystisk bok Meggies pappa Mo gömmer undan för henne och så alla de här böckerna. Elinors bibliotek, Meggies boklåda med fint inbundna böcker, alla bokcitat som inleder varje kapitel,, det självklara bokläsandet många timmar efter sänggåendet... Älskar allt det.

Men sen, ungefär efter det att vi förflyttas från Elinors bibliotek till Capricorns by och boken förändras till att bli någon slags actionäventyr med knivhot och olika människor som tas till fånga - då gillar jag den inte lika mycket. Det är för många turer och alldeles för mycket kringvandrande och spanande och planerande kring den där bergsbyn. Alldeles som jag mindes det. Jag önskar att den här boken vore hälften så tjock.

Nu ska jag fortsätta med Bläckmagi och Bläckdöd. Och jag önskar att det är stämningen från bokens första tredjedel som fortsätter i dem, snarare än jaga-action i fantasyland. Vi får väl se.

Titel: Bläckhjärta
Serie: Bläcktrilogin #1
Författare: Cornelia Funke
Illustrationer: Cornelia Funke
Originaltitel: Tintenherz
Översättning: Gunilla Borén
Utg år: 2004
Förlag: Opal
Köp den till exempel här eller här

8 kommentarer:

 1. Tycker tyvärr att första delen i den här serien är den bästa, även om alla klart är läsvärda. Tycker också att den tappar den där härliga känslan till förmån för rakt-på-action. Men den har ändå sina poänger. Ser fram emot att se vad du tycker om resten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm - det är just det där jag är rädd för. Vi får se vad jag tycker.

   Radera
 2. Den här håller jag på att kämpa med - på tyska! Det går mycket långsamt, kanske skulle läsa den på svenska för att få bättre förståelse och flyt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men å andra sidan hade du inte lärt dig så mycket tyska som du nu gör. Jag är grymt imponerad!

   Radera
 3. Tyckte det var alldeles nyss jag läste denna, men ser att det var i december 2012. Tyckte väldigt mycket om den och borde nog ta tag i andra delen. Snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, tiden bara rasar på! Tyckte inte heller det var så himla länge sen jag läste Bläckhjärta första gången, men räknade ut att det måste ha varit sisådär 2007 eller nåt.

   Radera
 4. Har klämt på den där flera gånger på biblioteket. Kan vara något för hösten kanske. För i sommar går det icke att klämma in mer ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ju rätt tjock också - höstläsning blir nog bra!

   Radera