onsdag 3 juni 2015

Om drakar, stjärnstenar och turboläsning om Tam

Jag började nyss att läsa Jo Salmsons nya bok Stjärnstenen. Den har jag längtat efter! Jag tycker så mycket om Jo Salmsons lättlästa fantasyserier för de yngre barnen, och de är så älskade av barnen här där jag jobbar. Magi, drakar och almandrar! Andra världar! Men så enkelt skrivna att de själva kan läsa dem!
Stjärnstenen utspelar sig i samma värld som Drakriddare, alltså böckerna om Tam tiggarpojken. Den är fristående och ska gå bra att läsa utan att känna till Tam. Men jag hade bara läst en sisådär tre-fyra kapitel in i Stjärnstenen när jag kände att jag nog ändå ville känna till allt om Tam och hans historia. Grejen är nämligen den att jag bara hade läst de två första böckerna i Drakriddare, och det var dessutom då  när de kom för 5-6 år sen så jag hade glömt detaljerna.

Raskt gick jag iväg till bokhyllan och hämtade Tam-böckerna. Senaste timmen har jag ägnat åt turboläsning av de sex böckerna om Tam, Sky, Indre, Chaia och alla de andra i Demar. Så bra de är!

Och när jag nu är inne på det här med drakar och deras ryttare - ni som gillar drakar i alla dess former får inte missa att läsa Anne McCaffreys klassiska böcker om The Dragonriders of Pern. Det var hon som hittade på det här med telepatiska och livslånga band mellan drakar och utvalda människor. Jo Salmson berättar här om att det var de böckerna som inspirerade henne till Tam-böckerna. Och jag tänker att Eragon-författaren Christopher Paolini säkert har fått idéer från McCaffrey, han också.

Jag återkommer snart med vad jag tyckte om Stjärnstenen. So far är den bra - mer komplex än Tam, förstås, och med en större värld, flera personer och en historia som anas årtusenden bakåt. Sånt som jag gillar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar