onsdag 3 juni 2015

Livet enligt Fikry

Detta är en bok för bokälskare. För visst - huvudpersonen är kanske A.J. Fikry själv. Och Maya, och Amelia, och inspektör Lambiase och Ismay och ganska många andra som bor på den lilla ön Alice Island. Men hjärtat i boken är böcker, och läsning.

Fikry är medelålders (knappt...), änkling, vresig och har bestämda åsikter. Särskilt om böcker har han bestämda åsikter. Och det kan ju vara både bra och dåligt eftersom han har en bokhandel. Just nu går den där bokhandeln uselt dåligt. Fikry bryr sig inte - han vill mest få den stängd om kvällarna så att han kan få gå upp till sin lägenhet ovanpå och supa sig stupfull. Han är deprimerad och mår inte bra alls - hans fru dog i en bilolycka för bara något år sedan.

Det kommer en försäljare från ett bokförlag till bokhandeln, och Fikry behandlar henne som skit. Böckerna hon presenterar är inte i Fikrys smak, och han låter henne få veta att hennes företrädare (som nyligen avlidit) var mycket bättre än henne.

Den där bokförsäljaren heter Amelia. Och trots den eländiga inledningen kommer hon att träffa Fikry fler gånger. Men först ska Maya komma och vända upp och ned på Fikrys liv. Maya anländer en kväll i ett paket. Med en lapp. Och sedan kan Fikry vara hur vresig han vill men han blir aldrig riktigt som förut. De små inledningarna till varje kapitel om olika böcker (nej, förlåt, noveller) har han skrivit till Maya.

Det här är en mysig bok, och jag älskar det här med böcker, bokreferenser och läsning som något som bara måste finnas i ens liv. Ändå lämnar den här boken mig rätt oberörd, och jag har nu när det gått en vecka efter att jag läste slut den redan glömt rätt mycket av den. Främsta invändningen är att jag tycker den går för fort fram. Åren liksom rasar på - det verkligen livet enligt Fikry. Och jag lär inte känna karaktärerna så där värst heller. De liksom bara lever vidare, och det de gör är ganska förutsägbart. Mysstämning, men utan djup.

Titel: Livet enligt Fikry
Författare: Gabrielle Zevin
Originaltitel: The Storied Life of A.J. Fikry
Översättning: Marianne Mattsson
Utg år: 2015
Förlag: Forum
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar