måndag 15 juni 2015

Sammansvärjningen - med svar!

Detta är andra boken i Ursula Poznanskis dystopi-trilogi som började med Sveket. Jag blev glatt överraskad av Sveket (hade inte riktigt hämtat mig efter Saeculum än) och väntade mig en hel del av den här boken. Jag blev inte besviken. Faktiskt var det så att sista tredjedelen lästes enligt haspla-metoden (som går ut på att haspla sig över oviktiga ord och meningar för att snabbare än snabbast få veta vad som kommer att hända). Vilken grej! Vilken vändning! Alltså - det här såg jag absolut inte att det skulle komma! Poznanski knyter ihop allt möjligt som har hänt i både första och andra boken och ger det mening och förklaring. En ovanligt bra mellanbok i en trilogi, och gissa om jag nu ser fram emot att få läsa den avslutande delen? Jojo...

Andra boken tar vid precis där första slutade (och ja, precis som vanligt fick jag börja med att bläddra igenom den lite för att komma ihåg detaljer). Ria, Aureljo och de andra lever gömda i en stad under staden (alltså i de gamla kloakerna och tunnelbanetunnlarna från förr men också ännu äldre delar, som katakomber). Bara några få i klanen Törnesnåren i ytterbefolkningen vet att de finns där. Ria får dagarna att gå genom att sortera gamla böcker i ett bibliotek där det mesta befinner sig i kaos. Dessutom letar hon efter den "Jordans krönika" som hon fick höra talas om redan i sfären innan de flydde. Fick hon bara tag på denna krönika skulle den kanske kunna förklara vad det är för sammansvärjning hon och de andra beskylls för att vara med i.

Under tiden som Ria staplar böcker i biblioteket förbereder Aureljo och Dantorian sin plan på att ta sig in i sfären Vienna 2 för att där på något sätt kunna få information om den där sammansvärjningen, och så kunna övertala någon viktig person att det hela är ett stort misstag. Ria är fullständigt övertygad om att det hela är rena självmordsexpeditionen och vill inte alls att de ska ge sig iväg. Kan de inte allihop bara strunta i sfärerna och leva med ytterbefolkningen i stället? Glädjeämnen finns ju? Solsken, till exempel. Och Sandor...

Titel: Sammansvärjningen
Serie: Sveket #2
Författare: Ursula Poznanski
Originaltitel: Die Verschworenen
Översättning: Sofia Lindelöf
Utg år: 2015
Förlag: Opal
Köp den till exempel här eller här


2 kommentarer:

  1. Vad kul, jag gillade den också! Krävdes en omläsning av första som jag inte gillade så mycket första gången, men fastnade för helt andra läsningen. Och den här, vilken komplott liksom. Härligt att få läsa något som känns riktigt genomtänkt ( till skillnad mot Mazerunner och alla variabler det tjatas om ) och smart. Kommer dock krävas omläsning av den här när nummer tre kommer, minnet lär ju svika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillade också att bli så överraskad över hur allt faktiskt hängde ihop. Och ja, det här med serier är ett problem. Att jag aldrig lär mig - jag behöver ha alla delar i en serie tillgängliga innan jag behöver läsa, egentligen. Men det har jag aldrig tålamod nog att vänta på.

      Radera