fredag 22 januari 2016

Legion - kortroman av Brandon Sanderson

Legion liknar verkligen inget annat Brandon Sanderson har skrivit. Det är definitivt overkligt - men är inte fantasy. Möjligen drar det åt sf-hållet (fast det utspelar sig i nutid), men mest är det bara knäppt och en fascinerande tankevurpa. Jag har roligt under tiden, och det är spännande, och det som går att förklaras får sin förklaring i slutändan... fast det som framstår som knäppast och mest mystiskt - huvudpersonen själv - ja, han finns ju kvar när boken slutar. Och gör mig väldigt sugen på att läsa den fortsättning som Sanderson inte kunde hålla sig från att skriva.

Huvudpersonen heter Stephen Leeds, och han är som han själv säger "helt normal". Det är hans hallucinationer som är galna. Och "hans hallucinationer", ja... de är delar av honom själv. Multipla personligheter - men de rör sig som fysiska personer runt honom, vill ha egna rum, har egna intressen, grälar med varandra och kräver egna flygplanssäten när de reser. Stephen för långa samtal med dem så det är liksom inte som att de "tar över" honom utan de är en del av hans verklighet. Fast det är ingen annan än Stephen själv som kan se dem, förstås, så andra människor känner sig aldrig särskilt väl till mods i hans sällskap när de inte får sätta sig "i den fåtöljen för där sitter ju den och den". Lite som när barn har låtsaskompisar.

Men de här hallucinationerna har alla någon särskild egenskap eller begåvning: någon är vapenexpert, någon är psykolog, någon är bibliotekarie, någon är datorexpert och så vidare och så vidare. Andra människor anlitar Stephen (eller Stephen och hans gäng, liksom) för att lösa olika problem. I den här boken handlar det om att återfinna en stulen kamera, som kan ta foton av det som har hänt förr bara fotot blir taget på samma plats där det som hände för ett, hundra eller tusen år sedan. Troligt är att kameran befinner sig i Jerusalem, för att den ska användas till att fota Jesus efter återuppståndelsen.

Ja, jag sa ju att den är knäpp men en fascinerande tankevurpa den här boken. Det är så mycket som bara inte kan gå ihop - men Sanderson får elegant ihop det ändå till en liten läsvärd story. Det är bara en s.k. novella, alltså kortroman på under hundra sidor. Klart jag strax läser Skin Deep som fortsättningen om Stephen "Legion" Leeds heter.

Titel: Legion
Författare: Brandon Sanderson
Utg år: 2012
Förlag: Subterranean Press
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar