söndag 10 januari 2016

Nu ser du mig

Ganska länge har jag gått på mörka landsvägar om kvällarna och lyssnat på en deckare som utspelar sig på Londons mörka platser, som har handlat om mord och Jack the Ripper och gruppvåldtäkter och som har drypt av blod. Har jag varit rädd? Nä. Jag må vara naiv, men det kryllar inte av massmördare längs med landsvägarna där jag går. Och jag tyckte inte boken var särskilt läskig heller. Eller ens så där jättespännande. Jag borde nog sättas i deckarkarantän, tror jag, för just nu är det i det närmaste ingen deckare jag läser som faller mig i smaken. Den här har ändå hyllats av en hel del bokbloggare.

Boken börjar med att Lacey Flint står vid sin bil, med en döende kvinna i sin famn. Kvinnan har fått både strupe och mage uppskuren, och det är blod överallt. Ambulans hinner inte fram i tid, och kvinnan dör. Även om Lacey är polis så är hon nu ett vittne, eller till och med en del av brottsplatsen, så hon blir inte inblandad i utredningen. Eller skulle inte bli i alla fall, men det blir hon ändå. Det visar sig nämligen att mordet, och flera mord som följer efter det, har koppling till Jack the Ripper, och Lacey Flint är något av en specialist på Jack the Ripper.

Fast morden är inte bara kopplade till Jack the Ripper - de verkar märkligt sammanbundna med Lacey själv också, och med hennes tidigare liv som definitivt inte varit något ljust och lyckligt liv.

Jodå, jag tyckte det var intressant, och jag gillade Londonmiljöerna, och det om Laceys tidigare liv. Men jag störde mig hyfsat mycket på Lacey själv som envisades med att försätta sig själv i dödsfara gång på gång, och få bli räddad av den manlige polis hon anser är en skitstövel. (jag hänger inte med på det där skitstövelgrejset - jo, jag fattar att han ska vara otrevlig på alla sätt, men det jag hela tiden hör när jag lyssnar är att han bryr sig om huruvida Lacey har fått någon mat, har bra larm på sitt hus, utsätter sig för någon livsfara eller så och verkar helt OK trots att han har en överlägsen attityd och lägger sig i) Dessutom tröttnade jag ganska omgående på Jack the Ripper-tjatandet. Plus att uppläsaren av ljudboken hade en enormt entonig röst och uttalade många av de engelska platserna på väldigt kreativa sätt. Men det kan väl inte Sharon Bolton lastas för.

Nej, deckarkarantän nu ett antal månader. Eller mer.


Titel: Nu ser du mig
Serie: Lacey Flint #1
Författare: Sharon Bolton
Originaltitel: Now You See Me
Översättning: Lilian Fredriksson, Karl G Fredriksson
Ljudbok - uppläsare: Karin Lithman
Utg år: 2012
Förlag: Modernista
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Jag var inte jätteförtjust i den här och Lacey höll på att göra mig tokig. Det gör hon i och för sig fortfarande...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att jag orkar läsa mer om henne, och hennes jag-vet-att-jag-borde-vänta-på-uppbackning-men-ger-mig-ändå-av-ensam-mot-randomfarligsituation...

      Radera