onsdag 20 januari 2016

Slightly Tempted

Just nu skulle jag möjligen kunna döpa om min blogg till "Carolina läser Balogh". Jag vill inte läsa annat nu verkar det som. Är helt fast i decennierna i början av 1800-talet, kärlek, baler och engelsk landsbygd och fortsätter att låta det vara min medicin för att klara mig igenom januari.

Slightly Tempted är fjärde boken i serien om familjen Bedwyn, och är yngsta syskonet Morgans historia. Och första delen på boken är rätt oväntad, för vi befinner oss i Bryssel. Det är dessutom dagarna före slaget vid Waterloo, och det är Balogh-goes-krig-och-historisk-roman minsann. Fast hon gör det på sitt eget vis - det är fortfarande engelsk aristokrati i centrum eftersom hela högsta-aristokrati-cirkusen när nu Napoleon ("Old Boney" kallar de honom) rymt från Elba och startat krig igen följt med armén och hertigen av Wellington till Bryssel. Det är ju the Season, och det SKA vara baler och middagar och allt det där. Men om det är i Bryssel all viktig action sker och inte i London - ja, då får väl the Season flytta till Bryssel i stället då. Det här är tydligen inget Balogh själv har hittat på för att kunna placera sina figurer i utkanten av Waterloo - nejdå, det var tydligen så det verkligen gick till. Till exempel höll hertiginnan av Richmond en bal kvällen före slaget vid Waterloo där hertigen av Wellington var med. En del officerare red till slaget fortfarande iförda dansskor...

The Duchess of Richmond's Ball av Robert Alexander Hillingford
Men, Morgan då. Hon blir uppraggad (ja, faktiskt rätt ordval) av en earl som i och för sig tycker hon är snygg och så där, men som allra mest vill använda sig av henne för att ordna lite skandal och dra familjen Bedwyns namn i smutsen. Han hatar nämligen Morgans äldste bror, hertig Bewcastle, för det denne gjorde mot honom för nio år sedan. Earlen heter Gervase Rosthorn (och hela boken igenom kan jag inte låta bli att läsa hans efternamn som Rost-horn vilket inte alls känns särskilt romantiskt) och är trots sina inledande lömska planer en otroligt hyvens man innerst inne. Innan vi och Morgan (och hertig Bewcastle!) kommer underfund med detta ska det alltså utkämpas ett historiskt slag, Morgan ska på ett inte-alls-för-en-ung-adelsfröken-OK-vis rulla bandage runt skadade armar och ben och lägga sin svala hand mot feberheta soldatpannor och (värst av allt) umgås med unga män utan att ha något som helst förkläde med sig. Megaskandal!! Ack!

(förvarning... jag är redan inne på de sista sidorna i femte boken om Bedwynfamiljen, så... fortsättning följer och stay tuned och allt det där)

Titel: Slightly Tempted
Serie: The Bedwyn Saga #4
Författare: Mary Balogh
Utg år: 2003
Förlag: Dell
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar