onsdag 21 februari 2018

Dragon Haven (The Rain Wilds Chronicles 2)

Låtom oss lyssna till Carolinas listiga tankegång här: "Ooooh, nu har det nästan gått en hel vecka sedan jag publicerade något på bokbloggen. Uh-oh, ser ju inte bra ut för statistiken. Hm. Vad göra, vad göra? JO! Jag skriver om del två i en fantasyserie som kom för ganska många år sedan och inte finns översatt till svenska?! Ja, det gör jag! Himla bra idé, besökssiffrorna kommer att gå i taket!"

Eller, vänta här nu.

Fast... det var ganska länge sedan jag slutade bry mig om huruvida besöksstatistiken gick upp eller ned. Jag skriver om det jag läser, och jag läser det jag har lust till för stunden. Så enkelt är det.

Men hallååååå Carolina, nu har du skrivit ett halvt inlägg och inte börjat skriva om det aktuella bokeländet ifråga ens. Maken till utvikningar får man leta efter.

OK. Jo. Alltså. Dragon Haven, bok 2 i The Rain Wild Chronicles av Robin Hobb. En serie som i sig är en slags fristående fortsättning på hennes tidigare serier, främst då Liveship Traders Trilogy och The Tawny Man Trilogy. Jag läste (lyssnade på) första boken för två år sedan, gillade den väl rätt OK men var inte nöjd med uppläsaren. Nu tog jag äntligen tag i resten av serien.

Och... hurra! Efter en inledning där drakarna och deras skötare verkade harva vidare exakt likadant som de gjorde väldigt mycket i bok 1 så... hände det saker. Boken blev väldigt, väldigt bra. Jag engagerade mig i de olika karaktärerna, storyn växte, alla små sidostories började knytas ihop och... ja, det var helt enkelt svårt att slita sig. Och för första gången på mycket länge tillbringade jag större delen av en helg med att läsa, läsa, läsa. Telefonen och dess candy crush fick ligga och tyna bort i en annan del av huset. Tekoppen (och kaffekoppen) fylldes på och fylldes på. Och jag läste. Åh, som jag älskar när jag blir uppslukad av en bok på det sättet!

Grejen med att skriva om bok två i en fantasyserie som i sig är en fortsättning på andra serier är att det knappt är lönt att skriva vad den handlar om. Det blir så långa förklaringar, dessutom med risk för att spoila handlingen för dem som också vill läsa. Så jag gör en (very) brief summary:

Ett gäng halvtaskigt utvecklade drakar som inte kan flyga simmar slash vadar uppför en flod i en träskig skog. Eftersom de inte kan flyga så kan de inte själva jaga. De har en grupp människor med sig som jagar åt dem. Dessa människor blir osams, eller kära i varandra, och så slåss de lite, och så blir de sams. Och så avslöjar de sina hemligheter för varandra. Och så sköter de om sina drakar. Och så tar de sig vidare uppåt floden på jakt efter en stad som fanns för länge sedan. Kanske finns den kvar. Kanske har den försvunnit. Ingen har riktig koll på var den fanns eller var de själva är. De kanske redan har vadat förbi den, övervuxen av träsk. Maten tar slut. Vattnet innehåller syra. Drakarna är också sura. Alla är sura.

Och det är alldeles fantastiskt kul att läsa om.

Jag är redan halvvägs genom bok 3 i The Rain Wild Chronicles. Måste ju tänka på statistiken.

Titel: Dragon Haven
Serie: The Rain Wild Chronicles #2
Författare: Robin Hobb
Utg år: 2010
Förlag: HarperCollins
Köp den till exempel här eller här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar