torsdag 1 februari 2018

Proof By Seduction

Jenny Keeble har klarat sig på egen hand i tolv år sedan hon som 18 slutade skolan: hon förklär sig till Madame Esmeralda, och låtsas under mycket mystik och med många ritualer att hon kan spå i framtiden. Det är draperade tygsjok, dukar, sandelträdoft, halvmörker och så Madame själv i många tyglager, mycket smink och sjal över håret. Det funkar. Folk kommer till henne. Hon kan leva på det, och har till och med en sparad slant på banken.

En av hennes kunder är Ned, mr Carhart men kusin till markisen av Blakeney. Ned är osäker på sig själv och har en tendens till depression och självdestruktivt beteende, men har de senaste åren mått bra just därför att Madame Esmeralda (bra människokännare) berättat för honom att hans liv kommer att innehålla mening och glädje framöver. Nu kommer Ned för ett av sina vanliga besök - men den här gången har han den där markisen i släptåg. Gareth Carhart, marquess of Blakeney, är förnuftig, kallt logisk, intresserad av naturvetenskaperna och tror inte på något som inte kan bevisas eller ses med de egna ögonen. Han tror inte ett dugg på Madame Esmeraldas synska förmågor. Hon ska avslöjas, och hans oförnuftige kusin Ned förmås att inse fakta: spådamen är en fejk.

Det blir en del fina dialoger mellan Jenny/Madame Esmeralda och Gareth/logiske-markisen. Det blir också en hel del sidospår med Ned och hans förtvivlan (nästa bok i serien är hans helt och hållet). Det blir elefanter (ja!), uppkäftigt tjänstefolk och en bal. Men tyvärr fastnar jag inte riktigt för karaktärerna förrän precis i slutet av boken. Intrigen blir lite onödigt intrasslad och turerna kring hur spådamen ska avslöjas lite för omständliga (och fåniga). Ibland blänker boken till och visar hur bra Courtney Milan kan vara när hon får upp ångan - men detta är alltså hennes debutbok, och hon har faktiskt inte riktigt fått snits på det än. Så bra att detta inte var första boken jag läste av Milan, för då hade jag nog blivit avskräckt. Nu vet jag ju vad hon kan, och att det är detta som ändå skymtar till då och då här. Jag läser möjligen fortsättningsboken om Ned, Carthart 2, men annars är jag nog mer nyfiken på senare Milan-böcker härnäst. Senaste ska vara contemporary romance, The Cyclone Series, så kanske den? Jag har ju dessutom några kvar i Brothers Sinister-serien. Hm. So many books.... etc.


Titel: Proof By Seduction
Serie: Carhart #1
Författare: Courtney Milan
Utg år: 2010
Förlag: HQN Books
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar