måndag 26 februari 2018

En trogen kvinna

I En engelsk gentleman fick jag höra om Edward Feathers långa liv, ett av det engelska imperiets barn, född i Malaysia, uppvuxen i England och med ett yrkesliv i Hongkong innan han pensionerar sig och åter flyttar tillbaka till England. Jag tyckte mycket om den, och lyssnade därför vidare på En trogen kvinna där Betty Feathers, Edwards fru, får vara i centrum. Det är fortfarande samma tidsperiod, Betty är också ett imperiebarn, uppvuxen i Kina men med rötter i Skottland. Hennes föräldrar är döda när hon träffar och gifter sig med Edward, och hon verkar inte ha någon annan familj. Vi får sedan läsa om deras liv tillsammans (eller, ja, tillsammans eller tillsammans - Edward är på jobbet och Betty är inte på jobbet) och vissa händelser i En engelsk gentleman kommer igen, fast nu ur en något annorlunda synvinkel.

Jag är så kluven till En trogen kvinna. Jag väntade mig att Betty nu skulle få träda fram och vi skulle få lära känna henne. Men hon är så vag! Kanske är det just det som är meningen, att visa att hon fick leva i skymundan av Edward och hans karriär. Men jag avslutar lyssnandet på ljudboken med en känsla av att jag inte har fått veta någonting, och att allt det viktiga med den här boken och med Bettys liv är allt det jag inte fick veta. Jag gillar ju att få läsa mellan raderna och klura ihop hur saker och ting är, inte få alla varför skrivna på näsan, men här känner jag mig liksom lurad på alltihop. Det är sparsmakat och åtstramat och lågmält så mycket att jag inte ser det som händer. Eller har hänt. Jag har svårt att förklara, och skulle gärna ha velat bokcirkla den här boken med någon och diskutera.

Varför får vi inte veta nästan någonting om Bettys liv före det att hon träffar Edward? Uppväxten i Kina, fånglägret hon hamnar i tillsammans med sina föräldrar, tiden i Bletchley Park, skolgång, resorna hon verkar ha gjort innan hon hamnar i Hongkong... Jag ville ju läsa om allt det där, det var det som gjorde mig nyfiken på Betty ju! Men nej, hon är ett oskrivet blad som vi inte får läsa, och som sedan "aldrig får lämna Edward" för han har blivit lämnad så många gånger i sitt liv. Och sedan lever de i många år i Hongkong, och Betty blir tydligen väldigt duktig på ädelstenar - men vi får inte veta i det närmaste någonting om deras Hongkongliv heller, bokens framsida till trots.

Vad får vi veta då? Alltså... jag vet inte riktigt. Det som inte blir. Barnen som inte kommer, den lilla lägenheten i London som Betty börjar trivas i men inte får stanna i. Kärleksaffären med Edwards fiende Veneering som inte får bli av mer än en enda natt. Annat som inte blir men som jag själv måste ana att Betty saknar. När boken började närma sig slutet började jag känna mig mer och mer snopen och fråntagen allt det jag hade förväntat mig att få läsa om och veta.

Som sagt - jag tror jag missar mycket. Och hade velat prata med någon om den här. Ta bara den engelska originaltiteln på boken som jag inte hade sett förrän nu när jag skrev infon nedan som jag gör till varje blogginlägg - den heter alltså  The Man in the Wooden Hat. Och jag minns ungefär stället i boken där denne man i trähatt finns med - men jag begriper inte varför det skulle ha så stor betydelse att Jane Gardam gav det som titel åt hela boken. Vad är det jag missar? Vad hände på det där museumet (galleriet?) som var så avgörande??

(Tillägg: Nu har jag läst runt lite om boken, och förstått att denne man i trähatt kanske också kan vara Loss/Ross, Edwards kinesiske kompanjon som Betty verkligen inte tycker om och till och med är rädd för. Han är viktig, men jag är fortfarande inte nöjd med titeln och min tolkning eller misstolkning.)

Jag ska lyssna på tredje och avslutande boken i serien också, De sista vännerna. Kanske jag får svar. Kanske jag blir ännu mer förvirrad.

Titel: En trogen kvinna
Författare: Jane Gardam
Serie: Edward och Betty #2
Originaltitel: The Man in the Wooden Hat
Översättning: Jan Hultman & Annika H Löfvendahl
Ljudbok - uppläsning: Christian Fex
Utg år: 2017
Förlag: Weyler förlag
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar