onsdag 28 februari 2018

Tunnlarna - en P3 serie


Jag har raskt lyssnat igenom de åtta avsnitten av nya Tunnlarna från P3 serie.  (skriven av Jerker Virdborg) Den blandar vardagsliv (tonårsdottern Ylva som bor varannan vecka hos pappa Klas, bibliotekarien, med lite bråkande om att hjälpa till hemma och sånt där) med mysterier (att det finns ett (flera!) tunnelsystem under Stockholm som är så stort att ingen verkar ha koll på alla förgreningar och dörrar) och spänning (vad är det som händer med Klas?) på ett bra sätt. Det är dramatiserat med hjälp av intervjuer, dialoger, inspelade telefonsamtal och med bra skådespelare.

Klas läser en liten tidningsnotis om en olycka som ska ha skett i en tunnel under Johannes kyrka i Stockholm, och blir nyfiken. När han ringer upp reportern som skrev får han undvikande svar och blir ännu mer nyfiken, nästan manisk, och kollar upp ungefär allt om tunnelsystemen under Stockholm, får tillgång till dokument från olika myndigheter och annat (han är ju bibliotekarie, va, och vi är ju specialister på att gräva fram information från olika håll och sammanställa...) och så småningom även kontakt med personer som aktivt håller på med UE, urban exploration. Han får också med sig dottern Ylva i det här, och det blir en grej de gör tillsammans, deras grej liksom.

Detta får vi följa i återblickar och intervjuer, för nuläget är hur en psykolog anlitad av säkerhetspolisen sitter och har "samtal" med Ylva för att ta reda på hur mycket Klas visste egentligen, och allt som hände. Klas har nämligen spårlöst försvunnit.

Jag som är rätt fascinerad av tunnlar (skrev nyligen ett rätt nördigt blogginlägg om det på Kulturkollo) tycker de där tunnlarna under Stockholm verkar hur spännande som helst, och skulle gärna vilja ge mig in i någon slags guidad visning under Brunkebergsåsen. Men... inte till The tunnel i så fall. Den där olyckan i Tunnlarna skedde.

Det här är bra, och spännande, och fyllt av bra musik och halvläskiga, krypande stämningar. Inte lika wow-wow-wow som De dödas röster men absolut värt att lyssna på.

Dock: efter avslutad lyssning är jag lite snopen. Säger inte mycket mer än det pga vill inte spoila, men: snopen. "Va?" liksom. Eller ett "Och...???"

2 kommentarer:

  1. Håller med, välgjort och spännande, men även aningen snopen efter avsnittet???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan ju kanske vara att det kommer en fortsättning, för det känns rätt oklart och oavslutat på många sätt. Hoppas på det.

      Radera