torsdag 19 december 2019

Berättelsen om Hjälmen

Berättelsen om Hjälmen är lättläst fantasy för ungdomar, och jag har i rask följd läst de tre böcker i serien som finns utgivna. Det borde åtminstone komma en, kanske två böcker till i serien om jag får gissa utifrån slutet på tredje boken.

Varje bok är ungefär 100 sidor, och lättläst på det sättet att det är luftigt satt text, inte så många personer att hålla reda på, beskrivningar av olika slag (miljö, karaktärer) är sparsamma och dialoger är korta. För mig som är vuxen och van läsare tog det kanske 20 min per bok. Trots det lättlästa formatet finns här ändå en gedigen story och ett intressant världsbygge, och det blir jag imponerad av.

Traz har vuxit upp hos ett folk som bor vid en oas i öknen. Han kom dit som föräldralös pojke, och vet inte vilka hans föräldrar är, så nu är "klanen" som de kallas hans enda familj. (men det här är fantasy, och givetvis får vi antydningar om att Traz har ett
intressant och viktigt ursprung)

I Karavanen kommer då en gigantisk karavan till oasen, ledd av en mystisk man i svarta kläder, på en svart kamel, och iförd en väldigt svart, väldigt märklig, väldigt magisk och troligen väldigt opraktisk svart hjälm. Mannen heter Krom, och det är hans hjälm som fått ge namn åt hela serien, så japp, det är en alldeles speciell huvudbonad. Tydligen gör den sin bärare väldigt ond, eftersom han redan i bok 1 förstör Traz liv på alla sätt. I bok 2 är Traz på jakt efter den där karavanen, och han bara ska ha ihjäl den här Krom. Grejen är att öknen är full av gigantiska sandormar (och jadå, Niklas Krog har sett Dune och importerat monster därifrån till sin egen öken) och en ensam människa lever väldigt farligt. Snart är Traz en del av karavanen, har sett Krom grilla sandormar med hjälp av svarta blixtar, och är på väg till kusten, till något som heter Blodskeppet, och till sin egen död som tydligen ska bli spektakulär. Mer än så vet man inte efter tredje boken, så nu går jag alltså och väntar på en
fortsättning.

Även om det är lättlästa böcker så är de klassificerade för ungdomar, och det är bra eftersom det är en hel del våld och död, vildsint hungriga sandormar och ytterst elaka människor med.


Titel: Karavanen + Skölden + I öknens hjärta
Serie: Berättelsen om Hjälmen #1, #2, #3
Författare: Niklas Krog
Utg år: 2019
Förlag: Nypon förlag
Köp den till exempel här, här eller via Omnible
För vem? ca 12-15 år

2 kommentarer: