lördag 7 december 2019

Thunderhead

Jag fortsatte nästan omgående att läsa bok 2 i Arc of a Scythe efter att ha avslutat bok 1, Scythe. Och den här heter alltså Thunderhead, efter den AI som numera styr hela världen på ett helt förnuftigt och felfritt sätt. Thunderhead kan inte göra fel, och Thunderheads hela "liv" går ut på att tjäna mänskligheten även om den inte förstår sig på det där med känslor, lidande och sånt. Thunderhead vet också alltid bäst och räknar alltid blixtsnabbt ut vilka handlingar som har störst sannolikhet att lyckas, och så puffas människorna att fatta beslut som är de rätta. Alla människor borde alltså vara lyckliga, nöjda och glada. Plus att de inte längre dör, eller är sjuka, eller fattiga, eller hungriga.
Sedan finns det förstås en del människor som mår som allra bäst när de inte gör det som är bäst för dem, de som vill bryta lagar och ha sig, som vill ha farligheter i sitt liv. Då låter Thunderhead dem ha detta, de kallas "unsavories" och får leva laglöst på ett liksom lagom övervakat sätt. Vi får läsa en hel del om dessa unsavories i den här boken när en ny huvudperson, Greyson, helt plötsligt tvingas bli en av dem fast han trodde hans liv skulle vara en trygg tjänstemannakarriär i Thunderheads tjänst.

Vi får också läsa mer om Rowan och Citra från första boken. Rowan jobbar som scythe fast han inte blev examinerad som det, och hans offer är de scythes som missköter sina jobb och är onödigt onda eller maktgalna eller så. Rowan kallar sig Scythe Lucifer och går runt i en svart kåpa (fast svart inte är en tillåten färg för scythes) och har givetvis många, många fiender. Citra är scythe på riktigt, kallar sig Scythe Anastasia och försöker ha ihjäl sina offer på mer snälla sätt än traditionellt, samt verka politiskt för att fler ska göra som hon och hennes mästare Scythe Curie.

Jag gillar fortfarande den här serien, även om det jag sitter hela boken igenom och väntar på (att en allomfattande AI givetvis ska gå bananas, de gör ju alltid det) liksom inte händer. I stället händer något helt annat, och bokens slut är fullständigt galet. Tur jag hade att sista boken i serien redan fanns utgiven...!

Titel: Thunderhead
Serie: Arc of a Scythe #2
Författare: Neal Shusterman
Utg år: 2018
Förlag: Simon & Schuster
Köp den till exempel här, här eller via Omnible

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar