söndag 8 december 2019

En bokhandlares dagbok

Detta är en roande och rätt så fantastisk bok om man tänker på vad den faktiskt är: rätt upp och ned en dagbok skriven av en man som äger ett antikvariat. Ingenting annat, ingen story, inget pretentiöst utan bara anteckningar rätt upp och ned om olika dagar i den där bokhandeln, om kunder som har kommit in och burit sig märkligt åt, om människor i bokhandlarens liv, om vardagens besvärligheter med datorer och databaser, om pappersboken kontra e-boken (oj, vad han har mycket att säga om det - han har även en Kindle uppspikad på väggen, en Kindle han först skjutit sönder med ett luftgevär...), om bokfestivalen i Wigtown, om alla möjliga författare, om alla människor han känner (varav väldigt många tycks vara just författare eller åtminstone kreativa på något sätt), om kvällar som hastigt fylls av sånt som whiskyprovning och att det därför är jobbigt att stiga upp och öppna den där bokhandeln morgonen därpå, om vattenläckor och dragiga lokaler, om bilturer ut på landet för att köpa eller inte köpa lådor med böcker av människor som alla verkar ha intressanta levnadsöden, om sina anställda varav särskilt en har mycket starka åsikter om hur en bokhandel bör skötas.

Alltså. Det är en dagbok. Ibland är en dags anteckning lång om det är mycket som hänt eller det behöver klagas lite extra över Amazon, ibland jättekort och nästan bara "idag var det lugnt, sålde en bok om golf till ett par i äldre medelåldern", varje anteckning avslutas med dagskassans summa, antalet kunder i butiken, antalet nätbeställningar av böcker och hur många av dessa böcker som hittats. Och det går bara inte att läsa den här boken i ett svep eftersom det inte finns någon handling - men att ha den liggande på lämpligt ställe (läs: toaletten) och läsa 1-3 dagboksanteckningar då och då - det är helt fantastiskt och roande. Jag har haft den igång sedan i somras eller så, och är just nu ganska ledsen över att den är slut, och undrar hur det går för dem där borta i Wigtown, Galloway, Skottland. För jodå, bokhandeln finns ju på riktigt, facebooksidan finns där det fortfarande skrivs rätt fräna inlägg om en del kunder som kommit, och givetvis, givetvis skulle jag vilja åka dit.

Här är en... ehh... musikvideo om bokhandeln, starring Mr Blythell Himself:


Och här är en lite längre filmsnutt där Shaun Blythell berättar om sin bokhandel, om bokfestivalen och om boken: (Han låter exakt som jag tänkte mig när jag läste boken...)Titel: En bokhandlares dagbok
Författare: Shaun Bythell
Originalets titel: The Diary of a Bookseller
Översättning: Andreas Vesterlund
Utg år: 2018
Förlag: Natur & Kultur
Köp den till exempel här, här eller via Omnible

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar