onsdag 11 december 2019

Mysterieklubben och det hemliga rummet

Amanda och hennes familj flyttar in i ett hus i Vilunda, och Amandas rum ligger på andra våningen. Praktiskt nog med ett stort äppelträd alldeles utanför fönstret, ifall Amanda skulle vilja klättra ut i smyg eller så. Och det kan ju vara bra. Fast ännu bättre är att hon upptäcker att det finns en övertapetserad öppning i väggen, och att öppningen leder till ett hemligt rum uppe på vinden. Listigt lyckas hon få ett klädskåp placerat just framför öppningen, ett riktigt Narnia-klädskåp med lös baksida, så att öppningen inte syns och hennes föräldrar inte får veta något om rummet. Det är så småningom bara Carl, hennes nye vän, som får veta. Och det är de två tillsammans som startar Mysterieklubben.

Eller... det är ju inte de som startar den. Det gjorde några andra för lääänge sedan, de som det hemliga rummet byggdes åt. De är gamla nu, men Mysterieklubben minns de, och Amanda och Carl får tillgång till deras gamla hemligheter - men först sedan de bevisat att de är Modiga och Kloka, Mysterieklubbens motto. Amanda och Carl gör en riktigt läskig (och farlig) räddningsaktion, och blir godkända. Mysterieklubbens pånyttfödelse är ett faktum, och detta är mycket riktigt också första boken i en serie.

Jag gillar den verkligen! Allra, allra mest bara tanken på det där hemliga rummet, med ingång från ens eget rum - oj, vad jag har drömt om något liknande. Jag skulle fortfarande vilja ha ett eget, hemligt rum. Men jag gillar också Amanda och Carl, och att Carl bor på ett slott och därför är helt hemtam med att fixa krånglande motorer av olika slag (jo, slottsägarrollen innebär mycket praktiskt arbete), och så gillar jag att det här mer verkar dra åt mysterier och äventyr snarare än barndeckare med skurkar och Kling-och-Klang-poliser. Nästa bok heter Mysterieklubben och ubåten.


Titel: Mysterieklubben och det hemliga rummet
Serie: Mysterieklubben #1
Författare: Patrik Bergström
Illustrationer: Filippo Vanzo
Utg år: 2019
Förlag: Lilla Piratförlaget
Köp den till exempel här, här eller via Omnible
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar