tisdag 5 oktober 2021

Age of Death

Femte boken i serien Legends of the First Empire (läs nedan vad jag tyckte om de tidigare delarna) och som titeln antyder ska det nu handla om döden. Eller rättare sagt om underjorden och livet efter detta. Ett antal av våra hjältar måste nå Fhreys huvudstad i tid för att rädda Suri och därmed mänskligheten, men de kan inte ta sig dit på vanligt sätt eftersom Fhrey är fiendeland. Så de tar vägen genom dödsriket. Verkar ju smart. Jodå, där finns ju inte tid på det sättet som det räknas i verkligheten, men som shortcut sett så suger underjordsvägen. Grejen är ju att för att komma till dödsriket - så måste man dö. Det har de nu gjort, alla i vårt lilla sällskap, och de är inte helt säkra på om de efter avslutat ärende kan återvända till livet. Dödsriket är fyllt av faror, och om de dör så att säga en gång till där så vore det väl klippt för alltid? Eller? 
Författaren Sullivan leker här med lite moment-22-tankar och är inspirerad av Dantes Inferno och andra som låter sina karaktärer fara ner i dödsriket. Sullivans dödsrike är indelat i flera "våningar" eller världar som styrs av olika personer/gudar, och när man dör i Sullivans världsbygge (alltså det där "uppe") så kommer man till lite olika avdelningar här nere beroende på vem man är och hur man levt sitt liv.

Detta är den bok i serien jag tyckte lite mindre om. Den är fortfarande bra, och Suris story i Fhrey-land är helt fantastisk. Men Sullivan har liksom blivit lite för kär i sin egen idé om att resa i dödsriket och här blir lite långdraget när alla delar och nivåer ska upplevas och alla karaktärer och gudar ska träffas och få sin egen episod som ska passa in i allt det andra. Och hela tiden läser jag med en pressad känsla - hur ska de någonsin kunna hinna igenom allt det här, ut på andra sidan och rädda världen? Det verkar ganska snart helt kört, faktiskt. Men eftersom detta är bok 5 av 6 i serien hyser jag ändå en viss optimism...

Här kan du läsa vad jag skrev om bok 1 Age of Myth
Här kan du läsa vad jag skrev om bok 2 Age of Swords
Här kan du läsa vad jag skrev om bok 3 Age of War
Här kan du läsa vad jag skrev om bok 4 Age of Legend

Titel: Age of Death
Serie: Legends of the First Empire #5
Författare: Michael J. Sullivan
Utg år: 2020
Förlag: Grim Oak Press

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar