onsdag 6 oktober 2021

Age of Empyre

Sjätte och sista delen i förträffliga serien Legends of the First Empire, och som man kan se av framsidan är det nu så hundra procent fantasy att vi har en drake med i handlingen. Eller faktiskt har vi en hel armé av drakar eftersom the Fhrey nu har kommit på hemligheten med hur man skaffar sig drake. Nu ska de där uppkäftiga människorna besegras. 

Så det är fortfarande krig mellan Fhrey och människorna (the Rhunes). Ganska länge nu har det varit någon slags terrorbalans med stillestånd och två arméer som glott elakt på varandra över en flod - men nu när den där drakarmén finns så blir det annorlunda. Samtidigt är det nära politisk kollaps och inbördeskrig hos the Fhrey, eftersom priset för de där drakarna har varit alltför högt. 

Medan drakarna flyger och the Fhrey grälar så harvar vårt hjältegäng fortfarande runt nere i dödsriket. Det tar tid, och det är jobbigt och svårt och fullt av typer som bråkar med dem. Så kan vi väl sammanfatta det hela. Vi får också läsa om Suri hos the Fhrey, om Persephone och Nyphron (och det är kul att ha gjort när man sedan läser Sullivans första serie, Riyria Revelations, som ju utspelar sig 3000 år efter denna och där personer och händelser här har förvandlats (och förvanskats) till legend och myt).

Och så ska då den där stängda dörren vi har fått undra över sedan bok ett äntligen öppnas. Vart den leder har jag nu börjat ana sedan någon bok tillbaka, men vem som öppnar den blir en överraskning, och en ännu större överraskning är hur den där äldre, luggslitne herren som i alla år suttit utanför dörren och väntat, hur han reagerar...

Sammantaget en helt lysande serie med intressanta karaktärer, oväntade händelseförlopp och en författare som kan konsten att verkligen suga in läsaren i berättelsen och sin värld. Jag har alltså läst alla dessa sex böcker i följd, förvisso under ett antal veckor, men så fort en bok tagit slut har jag direkt fortsatt med nästa eftersom jag varit tvungen att få veta hur det gick. 

Här kan du läsa vad jag skrev om bok 1 Age of Myth
Här kan du läsa vad jag skrev om bok 2 Age of Swords
Här kan du läsa vad jag skrev om bok 3 Age of War
Här kan du läsa vad jag skrev om bok 4 Age of Legend
Här kan du läsa vad jag skrev om bok 5 Age of Death

Titel: Age of Empyre
Serie: Legends of the First Empire #6
Författare: Michael J. Sullivan
Utg år: 2020
Förlag: Riyria Enterprises

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar