onsdag 26 april 2023

Dancing at Midnight

Jag är tydligen inne i ett stim av böcker som jag bara tycker är "OK men rätt meh...". Denna andra bok i Splendid Trilogy av Julia Quinn (och den andra hon boken i hennes författarkarriär) är en av dem.

Lady Arabella, Bella, är kusin till Emma som i bok 1 Splendid hittade sig en engelsk hertig och lät bli att åka hem till Amerika. Bella är vacker, rik, har en trevlig familj, många vänner, är smart och tycker om att läsa böcker. Senaste projektet är alla Shakespeares verk från A till Ö. Men hon har inte hittat någon lämplig make - friare har funnits men de har varit av typen "OK, vi kan väl gifta oss trots att du är så där jobbigt smart och läser böcker, helst skulle jag vilja ha en rik fru utan egna åsikter men du kan väl duga". Bella har sagt nej till dem alla. 

Nu är hon ute på landet och bor en tid hos kusinen Emma. Fredligt sitter hon ute på någon äng och läser Shakespeare när en oartig typ kommer och dels påpekar att hon befinner sig på hans mark, dels har kommentarer på vad hon läser. Men eftersom hans kommentarer visar att han också läser mycket Shakespeare och annat så verkar han rätt kul. Snygg är han också. Så Bella blir omgående kär i karln. Honom ska hon ha!

Detta är Lord John. Han har mörka hemligheter. Han har varit ute i kriget, och det var så vidrigt att han ägnade varje kväll åt att supa sig full. Under en av dessa kvällar blev en ung flicka våldtagen av en av Johns underofficerer. Hade John varit nykter hade han kunnat stoppa detta - men nu var han full, och känner det som att det är hans fel. Och hans logik är nu att eftersom han inte stoppade den våldtäkten för några år sedan - så kan han inte gifta sig med Bella även om han snabbt blivit lika kär i henne som hon i honom. 

Jaha. Nähä. Resten av boken ska Bella försöka få honom att ändra sig, samt att det förekommer hot mot John från den där slemme f.d. officeren som var den som faktiskt genomförde våldtäkten. Jo, för han anser att hans liv är förstört. Och att det är Johns fel. Och Bella tycker att hon självklart ska hjälpa till med att skydda John från detta hot. När John tycker att "men vad ska du göra, tycker du?" så blir hon så lack att hon ger sig iväg "för hon behöver vara lite ensam". Rätt ut i London. En kväll i oktober, i mörkret. Skitsmart.

Rolig sak med denna bok: att Bella ber John skriva en dikt till henne, och han gång på gång läser upp dikter han påstår han skrivit, och hon varje gång känner igen dem och avslöjar att han snott någon annans verk. Hon har ju läst allt, och identifierar Wordsworth, Donne, Shakespeare...

Inte så rolig sak med denna bok: karaktärernas idioti och usla planer.

Men alltså "ok". Så jag lär väl läsa tredje delen i trilogin vad det lider.

Titel: Dancing at Midnight
Serie: The Splendid Trilogy #2
Författare: Julia Quinn
Utg år: 2009
Förlag: Avon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar