torsdag 6 april 2023

The Burning Land

Åter hos Uhtred i 800-talets England, och han är fortfarande hos kung Alfred, bunden av sin ed. Boken börjar med att ännu en dansk (eller om han är norsk?) krigarherre vill invadera Wessex med sin armé av vikingar. Denne gången är det Harald Bloodhair (jo, för karln tycker att det är skithäftigt att före ett slag ha ihjäl en häst och sedan stoppa in huvudet i dess uppskurna buk och gnugga in blod och annat mys i sitt hår, för att sedan gå ut och svinga sitt svärd och se oerhört blodig och skräckinjagande ut) som ska slåss. Och Uhtred (eller, kanske inte bara han men egentligen är det ju enbart tack vare honom och hans listiga krigsplaner) besegrar denne Harald med vidhängande vikingarmé i slaget vid Fearnham. Vilket sedan inte står i historieböckerna - för givetvis får inte Uhtred äran av segern utan den går till kung Alfreds son Edward, den blivande kungen, samt Alfreds svärson Aethelred. Fastän dessa två (enligt Uhtred) mest bara höll på och fjantade runt i bakgrunden.

Nå. Han har ju varit med förr, Uhtred, och van vid att äran går någon annanstans, och gillar fortfarande inte kung Alfred. Men strax efter slaget vid Fearnham så blir måttet rågat. Det har inte med slaget att göra, utan i stället med att en munk (påeldad av en biskop som hatar Uhtred) sätter igång med att grovt förolämpa Uhtreds fru. Uhtred försöker få tyst på munken, men råkar i sitt raseri ha ihjäl honom. Och Alfred, hovet, och alla kyrkans män vill nu straffa Uhtred för detta - så han flyr Wessex. Nu får det vara nog. Nu ska han dra till norr, återförenas med sin fosterbror Ragnar och bli viking igen. Alfred och eden till honom kan fara åt skogen. Uhtred ska slåss - men på andra sidan igen, i lag med Ragnar och också sin gamle fiende Hasting, och mot Wessex. 

Tror han ja. Vad han råkade glömma i alltihop är att han ju gett ännu en ed. Och den eden kan han inte bryta.

Man kunde tro att jag skulle ledsna på att läsa om svärdsvingande och shield walls mellan danskar och saxare sida upp och sida ner, och på denne Uhtred som kämpar med sina dubbla lojaliteter. Men icke - även denna bok drog in mig snabbt och jag kunde knappt slita mig loss från läsandet. Det är så bra skrivet, och jag gillar Uhtred (trots alla hans fel och brister) väldigt mycket. 

Titel: The Burning Land
Serie: Uhtred #5
Författare: Bernard Cornwell
Utg år: 2009
Förlag: HarperCollins

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar