onsdag 23 maj 2012

Böckerna om Alma och Egon

Vem lurar vem? (Alma och Egon) av Carin Wirsén
Häxläxa (Alma och Egon) av Carin Wirsén
Glassmaskinen (Alma och Egon) av Carin Wirsén

Börja läsa-böcker behövs det alltid fler av, tycker jag, och nu ger Rabén och Sjögren ut en hel rad böcker som de kallar "Lättläst". De jag har läst hittills i den här serien har varit mycket bra och framförallt roliga. (Andra i serien är Familjen Monstersson, Morgan och piraterna, Mera Max) Det är lite text i korta rader och enkla meningar och i de flesta böckerna finns också pratbubblor i bilderna. Texten i pratbubblorna är ännu lättare och skriven med versaler, och för också berättelsen framåt.

Böckerna om Alma och Egon är inte fullt lika knasroliga som de andra i serien, men ändå bra. Alma och Egon är nämligen två helt vanliga barn som bor i samma hyreshus och går på samma skola (dock ej i samma klass). Lite extra finurliga tycker jag nog de är och tror de kommer att lyckas bra här i livet.

I Vem lurar vem är Alma arg, för stora Lisa och Leon har lurats. Nu ska hon luras tillbaka, och hon har en plan. För att lyckas med den behöver hon hjälp av Egon och två av Egons askar (han har massor av tomma askar i sitt rum, brukar tydligen leka "bygga-stad-leken" med dem). Det Alma har kommit på är både smart och gullig. I den ena asken lägger hon ner två stora kolor och tejpar fast dem på botten. I den andra asken (som är exakt likadan som den första) lägger hon ner två stora kolor och fyra små kolor i mitten. Sedan tar hon med den ena asken till skolan och berättar för Lisa och Leon att kolorna hon har i asken kan få barn...man ska bara lägga dem i en ask och låta dem vara ifred en timme. Varpå hon gräver ner ask 1 under en busken med en tvivlande Lisa/Leon som tittar på. Givetvis smyger sen Egon fram när ingen ser och byter ut askarna så att Alma senare kan gräva upp ask nr 2 och bevisa att de stora kolorna har fått 4 kola-bebisar...Lisa och Leons hakor hänger på bröstet och jag jublar!! Här har vi sexualkunskap på helt nya nivåer!

I Häxläxa får Alma och Egon för sig att det bor en häxa i deras hus. Alla tecken stämmer: det står en kvast utanför hennes dörr, det hörs morrningar och tjut bakom hennes dörr (så låter häxor, det vet ju alla), hon har svart kappa och knäpp hatt (mycket häx-mässigt). Och så köper hon massor av purjolök. "Häxor äter massor av purjolök. Det är Egon säker på." Fast sen träffar de "häxans" barnbarn som bjuder in dem till sin farmor som visar sig vara en fullt normal dam som dessutom bjuder på potatis- och purjolöksoppa. Utan att morra eller tjuta en endaste gång.

Glassmaskinen är väl den i min tycke svagaste boken av de tre. Den har ingen riktig knorr, som de andra, även om barnen visar fina affärstalanger. De vill gärna köpa en glassmaskin, men såna är dyra. 240 kronor. Så Alma och Egon beslutar sig för att sälja gamla leksaker och urvuxna kläder på loppis. När de sålt färdigt har de inte fått in ens hälften av vad glassmaskinen kostar, men till sin lycka så ser de att en dam i ett närliggande loppis-stånd säljer en exakt likadan glassmaskin som den som finns i affären. Och de får den för bara 20 kronor så det blir pengar över till glass-kalas.

Fördelen med Alma och Egon-böckerna gentemot de andra "Lätt-läst"-böckerna är att barnen kan känna igen sig i sin egen vardag. Jag kan också tycka att dessa är snäppet lätt-lästare än de andra.

För vem? 6-9 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar