torsdag 3 maj 2012

Familjen Monstersson

Min vän Boris av Mats Wänblad
(Familjen Monstersson)

En lätt börja-läsa bok med 2-3 rader per sida. Den är väldigt rolig! Boris är någon slags zombie och bor i ett skräckslott med underbara detaljer i bilderna typ en björnfäll på golvet där ett människoben sticker ut ur gapet, en gam i en bur som säger ”polly vill ha lik”. Boris pappa ligger i sitt ”sovrum” (en likkista) och får inte störas för han "jobbar natt". Bilderna kryllar av dessa makabra detaljer och säkert borde någon vän av ordning höja ett förbjudande pekfinger, men jag älskar det. Texten är lakoniskt kortfattad och konstigt nog verkar ingen ha något att invända mot Boris. Tjejerna de ska spela fotboll med i början på boken ser skrämda ut när de ser Ebbas nya kompis men det de säger är att Boris inte får vara med för han är ju....(så vänder man blad)....kille. Eller pappan som tittar ut genom fönstret när Boris följt Ebba hem och kommenterar att han ser ju ut att vara....(vända blad) en trevlig kille. Underbar bok.

(Familjen Monstersson)
I den andra boken om Familjen Monstersson så får Ebba träffa Boris alla kompisar också. Boris har maskerad med pris till bästa utklädnad - men Ebba har missuppfattat det hela eftersom hon är den enda vanliga människan på hela festen. Alla kompisar är förstås monster av olika slag och grejen är att när monster klär ut sig så är det till "vanliga" utstyrslar, typ brandman, Stålmannen, kock. Så när Ebba kommer till festen utklädd till häxa så tas det illa upp (hon har inte ens klätt ut sig fast det är maskerad...)
 Precis som i Min vän Boris så är det 2-3 lätta meningar på varje sida, kortfattat och enkelt men fullt med roliga detaljer i illustrationerna.


Det finns en tredje bok om Familjen Monstersson: Ett monster sover över. Den har jag skrivit om i ett eget inlägg, som du kan läsa här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar