tisdag 22 maj 2012

Vren - De glömda rummen

Vren - De glömda rummen av Lotta Olivecrona

Karin bad om högläsningstips för sina barn som är lite äldre (11 och 13). Det här är en av de böcker jag lovade skriva om till henne - det kommer fler.

Vren är en trilogi där detta är den första boken. Andra boken är Vren - Tornens hemlighet och den tredje heter Vren - Evighetens port.

Jag läste de här böckerna för några år sedan, och jag tror det kan ha varit en av de första böckerna jag läste där miljön var vår egen värld, fast i en avlägsen framtid där civilisationen på ett eller annat sätt har fallit så att världen har kastats tillbaka till en värld helt utan teknik. Det finns säkert ett genre-namn på det hela, men det är inte sci-fi jag är ute efter utan en kombo av sci-fi och fantasy. Ofta finns rester av det gamla samhället kvar i de här böckerna, men eftersom man inte vet hur sakerna funkar så anses det som magi. När jag läste den här boken så föll jag pladask - jag gillar ju både fantasy och sci-fi och här fick jag båda. Och en spännande story också! Jag har läst många böcker i "sci-fi/fantasy"-genren senare, men den här trilogin är nog bland det bästa.

Vi befinner oss ungefär 400-500 år in i framtiden. Jorden lyckades lista ut ett sätt att färdas i rymden ungefär år 2100 och koloniserade därefter ett antal planeter. Sedan ville dessa (likt USA) ha större frihet och tyckte Jorden bestämde för mycket, så det blev krig. Jorden förlorade och rasade därmed tillbaka i utvecklingen så det nu är rätt likt medeltiden, med en del skillnader. Till exempel finns magi (fast det folk tror är magi är rester av biogenetiska experiment, ungefär). Och så finns det en art av utomjordingar som har blivit kvar på jorden. Det är vrenerna. De liknar vargar litegrann men är intelligenta, kan prata, är fullständigt livsfarliga men hålls som slavar av människorna, en del som rena mördarmaskiner.

Anya är på väg hem från sin skola, där hon normalt bor men nu har hon lov. Hon räknar med att vandringen ska ta ett par dagar. Nu snubblar hon nästan över en man på stigen. Han är död, helt uppenbart mördad och redan i förruttnelse. Hon nästan kräks av lukten. Och precis bredvid ligger en döende vren. Han sitter fast i sitt koppel som är bundet i ett träd, och han håller på att dö av törst. Anya vågar knappt gå nära den normalt livsfarliga vrenen, men tycker synd om den och ger den vatten. Dessutom, efter att han lovat henne att lyda och svär ägareden till henne, något som helt binder en vren att lyda, så släpper hon honom lös. (för att göra det måste hon först fiska upp nyckeln som hänger runt det som var likets hals - helt vedervärdigt).

Anya hinner inte mer än komma hem förrän hennes vren, Kirvan, och hon själv anklagas för mord och de måste fly för sina liv.
Snart är de också indragna i en stor härva där någon planerar att mörda kungen, och ännu värre: en slags rymd-maffia som har Onda Planer för hela världen. Jorden och dess "glömda rum" (En farlig kvarleva från teknikens tid som ingen numera vet vad de är till. Anya brukar använda dem som raststugor när hon vandrar till och från skolan) ska bli ett verktyg i dessa onda planer.

Som sagt: en underbar blandning av en medeltida värld, av teknologi som glömts bort, av rymdfärder och av vänskapen mellan en ung kvinna och en mördarmaskin med päls.

(Kul att veta: Den här trilogin fick en kille på min skola att komma igång med läsningen. Han hade haft det svårt innan, inte velat eller kunnat. Men det här! Han lyssnade igenom (talbok) hela trilogin på kort tid, och har sedan återvänt flera gånger för att lyssna om på alla tre böckerna. Såna böcker borde bindas in i guld och sättas upp på väggen.)

För vem? 11-16 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar