onsdag 23 maj 2012

Morgan och piraterna - Havens fasa + Sjöodjuret

Morgan och piraterna: Havens fasa av Mats Wänblad
Morgan och piraterna: Sjöodjuret av Mats Wänblad

Börja läsa-böcker behövs det alltid fler av, tycker jag, och nu ger Rabén och Sjögren ut en hel rad böcker som de kallar "Lättläst". De jag har läst hittills i den här serien har varit mycket bra och framförallt roliga. (Andra i serien är Familjen Monstersson, Alma och Egon, Mera Max) Det är lite text i korta rader och enkla meningar och i de flesta böckerna finns också pratbubblor i bilderna. Texten i pratbubblorna är ännu lättare och skriven med versaler, och för också berättelsen framåt.

Morgan ska hälsa på faster Gullan på sommaren, men upptäcker raskt att faster Gullan inte riktigt är som han mindes henne. Nu kallar hon sig för Gullan råskinn och är kapten på båten Sjöbesten. Hennes besättning består av elaka pirater, till exempel Erland Änterhugg, Halv-Nelson och Styrman Sned. Men det hela känns ganska nytt och är inte riktigt genomtänkt, förstår man. Båten är väldigt tydligt Gullans gamla båt, Sjöhästen, som blivit omgjord (och gamla namnet överstruket). Besättningen "verkar inte vara några vidare bra pirater" står det. Nej, det kan man se på bilderna och fnissa åt. Halv-Nelson ska vara utkik men trillar alltid ner och slår sig på något sätt. Erland Änterhugg är ständigt sjösjuk, även när båten ligger i hamn. Styrman Sned både ser och hör dåligt. Skeppskocken avskyr mat och framförallt fisk.
Piraterna kan inte ens segla båten ut ur hamn i Havens fasa eftersom det ligger en liten mini-pytte-ö precis utanför hamnen som båten ofelbart går på grund på. ""Så här blir det varenda gång" snyftar Gullan Råskinn och så kryper det fram att piraterna ännu inte lyckats kapa ett enda fartyg. Morgan får hjälpa dem, helt enkelt.
I Sjöodjuret har man fått spaning på ett skepp fullt med "pärlor och gull" som man tror. (Morgan vet dock sanningen. Gullan höll kikaren uppochned när hon spanade, och läste fel på lådorna som stod på det andra skeppets däck. Det är päron och ull som fraktas...) Helt obetalbart blir det när Sjöpesten äntligen lyckas borda det andra skeppet och man verkligen får se att de här piraterna inte är så duktiga än. Halvnelson missar relingen på det andra skeppet och slår sig. Styrman Sned står på andra sidan Sjöpesten och stirrar ut i havet utan att se något skepp att borda alls. Erland Änterhugg sitter på relingen och ser grön ut i ansiktet och vågar inte hoppa över.
Så här håller det på bägge böckerna igenom, och jag tror barnen kommer att älska kombinationen pirater och knasigheter.

En invändning har jag dock: Det visar sig att böckerna är skrivna i ordning. I Havens fasa  kommer Morgan till faster Gullan och upptäcker att hon blivit pirat, och man får lära känna besättningen på Sjöbesten. I slutet på boken spanas det andra skeppet med "pärlor och gull" in och förföljandet börjar. I Sjöodjuret fortsätter storyn där den slutade i förra boken. Man får förvisso veta att Morgan vet att det bara är päron och ull på det andra skeppet, men inte varför. Jag läste den här boken först och undrade lite över den knappa förklaringen till förföljandet av den andra båten och varför Morgan var bland piraterna, men tyckte ändå det var roligt att läsa. När jag sedan läste Havens fasa fick jag bakgrunden till det hela samt personerna mer presenterade för mig.
Jag tycker inte att börja läsa-böcker ska ha någon inbördes ordning om det är en serie. Barnen ska kunna ta vilken bok som helst i serien och inte behöva ha några förkunskaper.

Nu går det att hänga med i böckerna om Morgan i alla fall, och jag kommer garanterat att sätta dem i händerna på många barn framöver.

För vem? 6-9 år


Helt obet elt obetalbart är det i Havens fasa när piraterna ska borda et

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar