tisdag 29 maj 2012

Starcrossed: Helena

Starcrossed: Helena av Josephine Angelini

I väntan på Hades som är nästa del i Starcrossed så skriver jag om Helena som kom för något år sen.

 Helena är snart 17 och går på high school. Hon har lätt för sig i skolan, och är dessutom väldigt duktig på löpning. För duktig. Hon brukar hålla igen när hon springer, för om hon sprang så fort som hon kan så skulle folk förmodligen tycka att hon var ett freak, eller ett monster. En annan sak hon döljer är att hon är väldigt stark. Det hon inte kan dölja, hur gärna hon än vill, är att hon är 1,75 lång och sanslöst vacker. Alla tittar på henne, och det borde ju vara trevligt men det är det inte. Helena är extremt blyg och vill absolut inte ha någon uppmärksamhet. Hon får till och med ont i magen när det är för många som tittar på henne.

När skolan börjar efter sommaren så har en ny familj flyttat till stan. Barnen börjar på samma skola som Helena, en del t o m i samma klass. Men det är mycket märkligt när hon ser de där barnen, familjen Delos. Hon blir nämligen vansinnigt arg. Hon avskyr dem, kan knappt se på dem. Och allra argast blir hon på Lucas, som är lika gammal som Helena, också lång, också vacker som en gud. När hon ser honom för första gången i skolkorridoren så springer hon (inför hela skolan) skrikandes fram till honom och försöker strypa honom. På riktigt alltså. Hon, som avskyr all uppmärksamhet! Lucas och hans bröder övermannar Helena (de är tydligen också väldigt starka). Men varje gång Helena sedan träffar Lucas, och hans syskon, så vill hon ha ihjäl dem. Hon hatar dem. Hon vet inte varför, hon har aldrig sett dem förr och de har aldrig gjort henne något. Men de hatar henne också. Fast det som är märkligast är att hon inte kan sluta tänka på Lucas fast hon hatar honom.

Man anar innan man börjar läsa att det här ska dra åt Twilight-hållet. Och det gör det också - vissa saker är i princip tagna direkt från Forks: tonårstjej som bor ensam med sin tillbakadragne far, Delos-familjen som bor avskilt i ett väldigt stort hus med tillhörande garage med många dyra bilar, att de håller sig för sig själva och undviker kontakt med vanliga dödliga, att medlemmarna i Delos-familjen alla har någon särskild gåva som t ex att kunna flyga, gå under vatten, hela sjukdom eller skador, förutse framtiden, och så sist men inte minst attraktionen mellan Helena och Lucas som är förbjuden och livsfarlig och därför laddad med spänning. Men Angelini gör det hela ändå till sin egen värld och kan skriva en bra story så jag köper liksom hela paketet och läser utan att kunna lägga boken ifrån mig. Ännu bättre blir det av att det är skrivet med en stor portion humor (man anar till exempel hos Helenas bästa vän en stor trötthet på allt tjatande om snygga vampyrer. Vännen undrar vad det är med Helena egentligen men blir väldigt lättad när det inte är vampyr hon är, för att suga blod känns så "ohygienskt")

Det handlar om grekiska gudar och om deras ättlingar som lever i vår tid, ännu med vissa övermänskliga gåvor som det att Helena kan springa fort och är stark. Det som komplicerar det hela är att gudarnas öden har följt med genom tidsåldrarna ända från forntiden och ättlingarna lever samma öden om och om igen. Trojanska kriget skulle kunna återuppstå om de inte passar sig, hämndgudinnorna sitter och ylar i bakgrunden ifall olika guda-ätter träffas och verkar vilja bli sams vilket de inte får, utseenden från de ursprungliga personerna i mytologin går igen, namnen också. Deras öden är liksom redan avgjorda, och det är detta Helena och Lucas försöker kämpa emot.

Starcrossed ska bli en trilogi - och som sagt sitter jag på jobbet och längtar efter att Hades ska trilla in lagom till skolavslutningen. Sommarlov kom!

För vem? 12-19 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar