lördag 19 maj 2012

Reckless

Reckless av Cornelia Funke

Karin bad om högläsningstips för sina barn som är lite äldre (11 och 13). Det här är en av de böcker jag lovade skriva om till henne - det kommer fler.
Detta är en bra högläsningsbok i just den sitatutionen: någon vuxen som läser för ett eller två barn, så att man kan pausa ibland och prata. Jag har en lärare på min skola som på min rekommendation läste den här i sin klass (10-11-åringar) men de tyckte den var jobbig (boken är ju också ungdomsklassad) så hon fick byta bok. Jag tror de hängde upp sig på att det är ett hopp i tiden i början på boken. En del barn brukar ha lite problem med att godta tidshopp så där bara (ja men, det kan ju inte bara försvinna 15 år! Vad hände då, liksom?) Det är också ganska många personer att hålla reda på, och så bör man som läsare vara väl förtrogen med folksagotraditionen, speciellt bröderna Grimms, för det är många referenser som görs till kända folksagor.
Alltså kanske inte till högläsning i klass, men för barn som är lite större tycker jag den är perfekt. Och också för egen läsning, för barn över 11 och uppåt! Det är ett fantastiskt äventyr, och jag älskar den här flirten med folksagans värld.

När boken börjar är Jakob och Will Reckless pappa borta sedan något år tillbaka. Han har alltid rest mycket och varit borta långa tider, men nu har han inte alls kommit tillbaka igen. Deras mamma ligger mest inne i sitt rum och är ledsen, och ingen får gå in i pappas arbetsrum. Men det gör Jakob i alla fall, för han letar efter ledtrådar till var pappan kan vara.
Av en slump lyckas han aktivera den gamla spegeln som hänger på väggen i arbetsrummet, och kommer genom den till en helt annan värld. Skräckslagen återvänder han några sekunder senare till vår egen värld, men vet nu hur den där spegeln fungerar. Och han kommer att använda den många, många gånger. Det är nu boken gör ett långt hopp i tiden till när Jakob är vuxen, och en van resenär till den andra världen. Den andra världen är sagans värld - allt som någonsin funnits i en saga finns på riktigt här. Jakob försörjer sig som skattletare, och letar som sådan rätt på svanhamnar, bordet i "bord duka dig", nycklar som öppnar alla lås, delar från pepparkakshus där det bor människoätande häxor och annat sånt. Sen säljer han dyrgriparna till samlare.
Även skräckfigurer från sagorna finns på riktigt i den här världen, och det är därför en ganska farlig sysselsättning att vara skattletare. Men det som driver Jakob är att han vill hitta sin far.

Jakob har aldrig tagit med sig sin bror Will in i spegelvärlden. Men nu har Will löst spegelns hemlighet själv och hittat Jakob. Och det första Will råkar ut för är att han blir sårad av en goyl. Goyler är gjorda av sten, men lever. De bor normalt i stora städer under jord, men nu krigar de mot människorna i den här världen, och de människor de sårar med sina klor blir själva förvandlade till goyler av sten. Ingen kan rädda någon som blivit sårad av en goyl - men Jakob måste åtminstone försöka, tycker han. Och äventyret kan börja.

Det är en bra bok, spännande och rolig ibland. Som vuxen kan jag tycka att vissa lösningar är lite fåniga, och att det ibland blir lite krystat för att få med ännu en sagofigur eller väsende i handlingen. Men det funkar. Och jag roas. Speciellt mycket gillar jag att läsa om goylerna (och så de där prylarna från folksagorna som jag skrev ovan). Det var ett tag sen jag läste boken, men jag vill minnas att det inte var alla goyler som ville ut och kriga, att det rörde sig om interna goyl-stridigheter, och att jag gillade att läsa om det.

Det ska komma en fortsättning på Reckless till hösten 2012.

För vem? 11-15 år


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar