torsdag 24 maj 2012

Ett monster sover över (Familjen Monstersson)

Ett monster sover över (Familjen Monstersson) av Mats Wänblad

Börja läsa-böcker behövs det alltid fler av, tycker jag, och nu ger Rabén och Sjögren ut en hel rad böcker som de kallar "Lättläst". De jag har läst hittills i den här serien har varit mycket bra och framförallt roliga. (Andra i serien är Alma och EgonMorgan och piraterna, Mera Max) Det är lite text i korta rader och enkla meningar och i de flesta böckerna finns också pratbubblor i bilderna. Texten i pratbubblorna är ännu lättare och skriven med versaler, och för också berättelsen framåt.
Jag har redan skrivit ett inlägg om de två första böckerna i Familjen Monstersson, Min vän Boris och Monstermaskerad, (läs det här) men den här boken är så bra så den får ett eget inlägg ändå.

Det finns en del barnböcker som handlar om att sova över hos en kompis, om hur ovant allt kan vara och lite läskigt när lampan släckts och det inte är hemma. Den här boken får med allt det - fast tvärtom. Boris är inte van att sova på natten, till exempel (man undrar ju lite hur Boris och Ebba någonsin lyckades bli vänner....när träffades de? På dagen eller natten? Och var???). Han längtar hem alldeles förfärligt när det blir sovdags och han ska ligga på en madrass på golvet.  Till på köpet läser pappa en läskig saga om prinsar och annat otäckt. Fast det blir bättre när Boris får hänga uppochned i garderoben och sova, efter det att pappa i stället berättat en blodisande spökhistoria om vampyrer och varulvar. Sen är det Ebba som är så uppskrämd så hon inte kan sova. Inte blir det bättre av att det där dreglande monstret Boris har som husdjur (och har tagit med sig till Ebba) står utanför huset och ylar i natten.

Bildena är alldeles fantastiska. Texten är egentligen ganska kort och konstaterande, och då blir det så roligt när man i bilderna ser så mycket mer. Ta till exempel första bilden. I texten står det bara att "Ebbas vän Boris ska sova över. Det tycker hon är jätteroligt." Låter helt normalt. Som taget ur vilken förnuftig barnbok som helst. Men så ser man då bilden till detta: Det regnar. Ebba går framför Boris på vägen. Boris är något slags kombo av Frankenstein och läskig zombie, och han har ett paraply som är svart med spindelnätsmönster. Och bakom honom kommer Mysen, "husdjuret", en gigantisk hårig best med gula ögon, huggtänder och dreglande tunga, större än Boris och Ebba. I koppel. Och med dum, stirrande blick. Jubel!!
Eller den här scenen (obetalbar): I texten står det "Vi brukar inte ha pyjamas i min familj, säger Boris. Så pappa fick köpa en ny till mig. Ebba tycker den är väldigt snygg." På bilden ser man Boris/Frankenstein/Zombie, nu barfota så man ser hans enorma klor på fötterna, iförd ljusblå pyjamas med rosa kaniner..... (Ebba har en svart pyjamas med påtryckt skelett)

Alltså, det är så bra, så bra, så bra.

För vem? 6-9 år (och för vuxna som ren humorbok)

2 kommentarer:

  1. Jag gillar också den här boken. Framför allt det här genomarbetade samspelet mellan text och bild och humorn. Ovanligt för en börja läsa-bok, tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så smart, det där samspelet! Att ha den helt normala och förnuftiga texten och sen låta illustrationerna berätta så mycket mer - jag gillar det så mycket.

      Radera