måndag 21 maj 2012

Den gömda skogen

Den gömda skogen av Gillian Cross

Karin bad om högläsningstips för sina barn som är lite äldre (11 och 13). Det här är en av de böcker jag lovade skriva om till henne - det kommer fler.

Den gömda skogen är den första delen i en trilogi, där de andra två delarna är Det svarta rummet och Mardrömsspelet.

Den här boken börjar med en flygkrasch. Tror man, i alla fall, och det är också vad Robert, huvudpersonen tror att han har varit med om. Han har nämligen inget minne av hur han hamnade där han är - helt naken i en djungel med gigantiska växter. Det sista han minns är att han satt i ett flygplan tillsammans med sin familj, och att han gick på flygplanstoaletten. Där inne såg han på sig själv i spegeln och tyckte det var något konstigt med spegelbilden, böjde sig närmare glaset och tyckte han såg någon se ut från ögonens pupiller. Någon annan än han själv, alltså. Därefter är allt svart och total minneslucka och nu står han i den här djungeln, frusen, kall, hungrig. Så det måste ha varit en flygkrasch. Men var är hans familj? Var är flygplansdelarna? Räddningsmanskap? Var är alla??

Hur det än är så måste Robert överleva. Massor av smarta överlevnadstekniker flimrar upp i huvudet på honom, sånt man lär sig på scouterna och så. Men hur lätt är det när man inte har några kläder, ingen kniv, inga tändstickor, inget att börja med? Han vandrar genom djungeln och lyckas hitta vatten att dricka, nötter att äta och något att svepa in kroppen i men ingen annan människa. Däremot finns det andra varelser. Han blir till exempel attackerad av något slags flygande monster när han ska ta sig över en ravin. Räddningen blir att klänga sig upp i ett av de där gigantiska träden och gömma sig för monstret. Han klättrar högre och högre i trädet och börjar få översikt över området omkring. Vad han ser är obegripligt. Han ser hus. Han ser kyrkor. Han ser ett samhälle han känner igen alldeles i närheten. Det är nämligen där han bor. Och han ser att djungeln han går i inte är en djungel. Det är parken som finns utanför huset där han bor.

Det är inte världen som har blivit konstig. Det har inte varit någon flygplanskrasch. Det är han själv som har blivit ett par centimeter stor. Hur hände det? Hur ska han överleva? Och hur ska han bli normal igen?

Det här är väldigt spännande att läsa. Det är inte bara Robert som blivit liten, och ju mer man läser så anar man att det finns ett stort mysterium här. Miljön blir också fantastisk att läsa om - det är vår vanliga närmiljö med park, gräs, katter, hundar, skalbaggar. Men när man är så liten som Robert så blir minsta kryp en dödlig fara.

För vem? 11-16 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar