onsdag 19 juni 2013

Berättelser från yttre förorten

Shaun Tan gör böcker som inte liknar några andra böcker. Det är som att kliva in i en annan värld, där alla regler och kunskaper man har upphör att gälla, och det är nästan som att kliva in i någon annans drömmar. Det gäller hans bilderböcker, hans underbara underbara Ankomsten som jag helt hänförd satt och ...inte-läste-men-följde-berättelsen-i (det finns ingen text i den) för inte så länge sen, och det gäller den här boken. Det är en novellsamling, och på biblioteket är den klassificerad till att vara en ungdomsbok. Men den kan liksom inte stoppas in i något sånt fack. Den kan läsas av alla. Särskilt vuxna. Och absolut som lite annorlunda och märklig högläsning till lite större barn när man vill ha något som är annorlunda från allt annat.

Egentligen räcker det långt med att bara öppna framsidespärmen. För där kommer ett helt uppslag fullsmockat med små små pennteckningar. Många verkar hänga ihop med bokens noveller, men det är som att få sitta och titta i en extremt tecknarbegåvad persons anteckningsblock. Hur kul som helst. Och sen bläddrar man någon sida till och kommer till innehållsförteckningen, som inte heller den liknar någon innehållsförteckning jag sett tidigare. Genial! Jättefin!

Och så kommer då novellerna. Oftast mycket korta, alla med illustrationer i olika stil. Mina favoriter är "Avlägset regn" (om vad som händer med alla bortkastade eller bortglömda dikter. Hela novellen består av liksom utrivna textrader och bilder, som om någon sammanfogat just de där bortkastade dikterna till den här novellen. Fast det är absolut inte det novellen berättar. Nä, dikternas öde är något helt annorlunda. Helt knasigt, overkligt och oväntat. Förstås), "Morfars berättelse" (om när mormor och morfar gifte sig och hur bröllop gick till förr i tiden. Det var liksom inte bara att gifta sig, inte. Nä, det var ett livsfarligt mardrömslikt uppdrag som skulle genomföras först), "Inget annat land" (som liknar en av mina egna återkommande drömmar - den om när jag i vårt lilla hus upptäcker en okänd ingång till något mycket större...), "Vaksam men inte oroad" (om alternativa användningar för missiler (pizzaugn! mysrum!).

Den här novellsamlingen måste läsas och upplevas. Den är alldeles fantastisk.

Titel: Berättelser från yttre förorten
Författare och illustratör: Shaun Tan
Orginaltitel: Tales from outer suburbia
Översättning: Ulla Roseen
Förlag: Kabusa Böcker
Utg år svensk översättning: 2012
Köp den till exempel här eller här
För vem? 14 år och uppåt. Högläsning från kanske 8?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar