måndag 10 juni 2013

Den vita kaninens fru

Jag packade just upp ett paket nya böcker på biblioteket där jag jobbar (och ja, det är det roligaste av allt). Bland annat (Siri Sponts nya! Salmsons nya!!) en bonke bilderböcker. Och jag vet att jag tjatar om att "jag har valt bort att skriva om bilderböcker på min blogg" och så gör jag det ändå med jämna mellanrum för att jag inte kan låta bli. Det här är ett typiskt sånt fall där jag inte kan låta bli, för OJ vilken pärla som låg bland de nya böckerna.

Missa inte den här!!!


Den är alldeles fantastisk! Den handlar alltså om frun till den vita kaninen i Alice i Underlandet - alltså han som alltid är så sen och kollar på klockan. Och den innehåller mängder med referenser till Alice i Underlandet, förstås. Men allra mest handlar det om själva kaninfrun och hennes stressiga liv som småbarnsförälder. Varje bild är ett fullständigt underbart kaos av grejer som händer i det kaninska hemmet. Små detaljer, roligheter och stora katastrofer (Alice fot som tränger sig in i huset precis under dammsugningen). Boken är dessutom ganska rejält tilltagen i formatet så bilderna är stora. Man kan sitta och kolla hur länge som helst på varje bild. Själva texten är ganska kort - fru kanin sitter och skriver i sin dagbok om sitt liv som inte riktigt har blivit vad hon drömde om när hon var ung. Hon bara lagar mat, sköter om hemmet och ser efter barnen. Och mannen bara springer runt och har det stressigt på jobbet - ibland undrar hon om han ens ser henne längre.

Men bilderna...åh, jag blir helt lyrisk. Ta bara det fantastiska uppslaget över etthundra (!) olika sätt att tillaga morot som mamma kanin vill locka äldsta dottern att äta något med: nr 79 "R2-D2-morot", nr 13 "Snickarlåda med morot", eller nr 44 "Morotsswiss". Eller bilderna på det nya och jobbiga husdjuret som är en katt. En Cheshire-katt. "Det är möjligt att den kommer från Cheshire, Hampshire, Yorkshire eller Zouloushire, men jag vill ändå inte att den går omkring med sina smutsiga tassar här."

Eller ni vet den där mystiska larven i Alice-filmen? Som sitter vid en svamp och blåser rökringar och frågar "vem ärrrr duuuuu?" Han har en fru. Med papiljotter i huvudet. Som lutar huvudet ut från köksfönstret och ilsket skriker på sin man. Tvätten (tröjor med många hål för larv-fötterna) hänger ut från ett annat fönster.

Nu får jag sluta. Men måste säga en gång till: MISSA INTE den här boken!!!

Titel: Den vita kaninens fru
Författare och illustratör: Gilles Bachelet
Orginaltitel: Madame le lapin blanc
Översättning: Tove Edling och Carina Gabrielsson Edling
Utg år: 2013
Förlag: ABC forlag
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar