lördag 15 juni 2013

Trollkarlen från Oz

Det har gått ett antal år nu utan att jag har kommit till skott. Jag har läst referenser till denna bok så många gånger att jag börjar tro att alla i världen har läst den utom jag. Dottern har spelat låtar ur musikalen som grundar sig på boken, Stephen King gödslar med hintar till handlingen i den i sina böcker och jag har tänkt så många gånger att Nä Nu Jäklar Måste Jag Läsa Trollkarlen Från Oz.....!!

Och nu har jag gjort det. Äntligen. En jättefint illustrerad nyutgåva, stor, vacker och med tjocka blad, och jag har haft den som högläsning för mina två barn. (för det var inte nog med att jag själv kände att jag behövde läsa den - min dotter har tjatat sig blå om filmen, musiken, boken...kan vi se, läsa, höra??)

Och vad tyckte jag då om denna enormt kända bok?

Ett ord: Astråkig.

Jamen förlåt mig ungefär halva världen med framförallt den amerikanska kulturen allra längst fram, men jag tyckte inte om den. Jag tror nog att detta kan vara den mest överskattade bok jag någonsin läst. Ever.

Flicka lever i Kansas. Hela världen "är grå". Livet med faster och farbror i det lilla huset på de "grå" vidderna är väl tryggt men lite tråkigt. En cyklon kommer och lyfter med sig hus + flicka + hund. Hus landar efter många timmars flygande i landet Oz. Hus landar dessutom på ond häxa som dör plågsam få-hus-på-sig-död. Den onda häxans slavar jublar och hälsar flicka som sin hjälte och ger henne häxans silverskor som tack.

Flicka och hund beger sig mot Smaragdstaden för att fråga trollkarl om han kan hjälpa dem hem till Kansas. Flicka och hund följer gul tegelstensväg. Flicka och hund träffar
1. Fågelskrämma - vars högsta önskan (som vi får höra om ca 1457 gånger) är att få en hjärna.
2. Gubbe gjord av plåt - vars högsta önskan (som vi får höra om ca 1389 gånger) är att få ett hjärta.
3. Ett lejon - vars högsta önskan (som vi får höra om ca 1273 gånger) är att bli modig.

Sällskapet färdas till Smaragdstaden. På vägen hamnar de i diverse problematiska situationer som alltid löses hastigt och lustigt, ofta av någon annan än de själva. Det hinner aldrig bli spännande innan faran i fråga är över.

Sällskapet anländer till Smaragdstaden, träffar trollkarl som vill att de ska ha ihjäl den onda häxan av Väst innan han hjälper dem med något alls. De reser till Väst, har ihjäl onda häxan lika hastigt och lustigt som alla de andra problemen/fienderna övervunnits, (de häller en hink vatten på henne och då smälter hon. Så var det med det.) reser tillbaka och inser att trollkarlen inte är en trollkarl utan en fejk. Reser i stället till ännu en häxa, som är god, och som fixar flicka hem till farbror och faster och grått land i Kansas. Fågelskrämman blir kung i Smaragdstaden, Plåtman blir kung i landet i väst, lejonet blir skogens konung och trollkarlen far iväg med en luftballong.

That's it. Och ja, det var länge sen den skrevs, och ja det är säkert symbolik i den, och ja det är en modern folksaga och ja, det finns säkert tusen smartare saker att säga om den. Men jag - jag höll på att gäspa käkarna ur led. Så det så.

Titel: Trollkarlen från Oz
Författare: L. Frank Baum
Illustrationer: Robert Ingpen
Orginaltitel: The Wonderful Wizard of Oz
Översättning: Christina Westman
Utg år (denna upplaga): 2011
Köp den till exempel här eller här
För vem? Högläsning från 7 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar