onsdag 12 juni 2013

Läsfunderingar 8 - Flickböcker från 50-talet

När jag var liten hade jag även ett antal av min mammas flickböcker i bokhyllan. Inte så många, kanske 3-4 stycken. En av de där läste jag många, många gånger. Den handlade om en internatskola i England, och jag måtte ha tagit stort intryck för jag minns bestämt att jag döpte några av mina gosedjur (jag var väl i 10-årsåldern) efter personerna i boken. Till exempel fick en liten häst som var ful och dum heta Arabella efter någon tjej i boken jag inte tyckte om.

Ju större jag blev sen, desto mer fundersam över den där skolan blev jag. Det var inte vilken internatskola som helst, utan den hade alldeles speciella regler. Det var en strikt rangordning mellan eleverna, mindes jag, där ordningsmännen kom högst och närmast var att jämställa med presidenter eller något. Och så mindes jag bestämt det där med pengarna och godiset. Nämligen fick alla eleverna på skolan efter lov och helger lämna alla pengar och allt godis de fick i en stor gemensam låda för hela skolan. Sen delades det ut en liten summa/hög med godis till varje elev. Exakt lika mycket till alla. De dumma baddies-eleverna försökte gömma undan både pengar och godis och dem skulle läsaren vara arg på.
Mindes jag verkligen rätt? När jag var i tonåren ville jag läsa om boken för att kolla - men då var den spårlöst försvunnen. Den hade väl någon gång packats undan, eller försvunnit i någon flytt eller så.

Sedan dess har jag tänkt tillbaka på den där internatskoleboken många gånger. Var det verkligen så hård rangordning som jag mindes? Lämna alla pengar? Även födelsedagspengarna från mormor?

Och så slog det mig häromdan: jamen Carolina! Varför letar du inte upp boken på nätet? Det borde ju gå.
Och det gjorde det ju! Jag mindes en speciell detalj - att skolan hette Whiteleaf eller något liknande. Och efter en stunds letande hittade jag boken. Det var första boken i en hel serie, som dessutom var skriven av en så pass känd författare som Enid Blyton: Naugtiest Girl in School. På svenska hette serien Kicki-böckerna.

Och den går fortfarande att köpa på AdLibris! Gissa om jag ska beställa!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar