onsdag 26 juni 2013

Längtar så jag spricker

Detta är den tredje boken om Tilda, och den är precis lika bra som de två första (Utan djur så dör jag, Bara jag vågar läs här vad jag skrev om den). Att läsa om Tilda är att få stiga in i en snart tolvårig tjejs huvud och se världen med hennes ögon. Det är så himla bra skrivet! Tilda beskriver så på pricken till exempel hur jobbigt det kan bli när man vill vara kompis med två olika personer och de inte gillar varandra så mycket, eller om hur läskigt det är att se fulla personer (eftersom man kan kräkas av att bli full, och Tilda tycker det är riktigt läskigt när folk kräks i hennes närhet). Och hur det är att bli kär - att nästan spricka av lusten att prata om den man är kär i med sin bästis men ändå vara tvungen att hålla det hemligt, eller att hålla i samma bok som killen hon är kär i höll för en stund sedan blir nästan som att hon har hållit i hans hand. Och massa massa andra saker som gör att Tilda känns så äkta.

Tilda bor fortfarande i ett litet samhälle på landet där alla verkar känna alla. Hon och hennes storasyster har hästar och kaniner och fåglar och fiskar och det är förstås en hel del jobb med alla djur. Tildas bästa kompis heter Thea, men hon är just nu ihop med Filip så Tilda känner sig lite utanför. Hon är också en hel del med en annan tjej, Stella (om inte Stellas bästis Alice är med, för då funkar det inte) - men Stella och Thea gillar inte varandra. Det är rätt komplicerat. Nu flyttar det in en ny familj i grannbyn, och Tilda träffar pojken Samin när han är med sin pappa på biblioteket. Hon har aldrig sett någon så söt kille i hela sitt liv och blir omgående kär. Dessutom blir det bara bättre och bättre när det visar sig att Samin gillar att läsa, är duktig på fotboll, är rolig att prata med och dessutom kan rida hästar! Tilda är så kär så det inte är klokt. Fast hon talar inte om det för någon (och absolut inte för Samin), för då skulle de säkert börja retas så att allt blir fel. Samin är nämligen inte OK att bli kär i. Han går i fyran. Tilda går i sexan. Han är en småunge!!

Och precis som i de föregående böckerna så kommer vid varje nytt kapitel det som är det bästa i hela boken: listorna! Jonna Björnstjerna illustrerar, och bilderna som hör ihop med alla listor är fullständigt obetalbara. Jag älskar dem! "Tre kvällsaktiviteter jag har försökt börja på:", "Fem Saminfantasier - fast jag vet att det inte kommer att bli så: 1. Jag är ute och går i skogen och helt plötsligt möts vi på en mysig stig. Vi börjar prata och går runt där bland granarna i flera timmar och det känns som om vi känt varandra hela livet.", "Fyra grejer som är typ FÖRBJUDNA i skolan:".

Titel: Längtar så jag spricker
Författare: Siri Spont
Illustratör: Jonna Björnstjerna
Förlag: Hippo Bokförlag
Utg år: 2013
Köp den till exempel här eller här
För vem? 9 - 14 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar