torsdag 20 juni 2013

Kungen kommer! (Maros resa)

Detta är första boken i en ny serie lättläst fantasy av Jo Salmson. Och oj! vad den är välkommen! Salmsons lättlästa fantasy är riktigt, riktigt bra! Och så välbehövliga: Det finns så många barn som vill läsa spännande fantasyböcker, och de blir hänförda över omslagen och det som böckerna verkar handla om (drakar! yxor! magi!) och så lånar de, försöker verkligen läsa men får ge upp. Det är långt, det är komplicerat (andra världar med egen komplex historia och mytologi), det är krångliga magisystem, och ofta ett myller av människor att hålla reda på. Det är för svårt för dem, helt enkelt.

Men så kom då för kanske 6 år sen Den försvunna staden av Jo Salmson, första boken i serien Almandrarnas återkomst. Lättläst, sparsamt persongalleri, rak handling - och ändå spännande, i en annan värld, med monster och skatter, och dessutom anades en lång historia bakåt. Det funkade - barnen hängde med, kunde läsa själva och var totalt hänförda. Alla böckerna var ständigt utlånade. Sen kom böckerna om Tam tiggarpojken, och också böckerna om Häxfolket. Allihop funkade precis lika bra, och älskades. Salmson-hyllan är mitt ständigt lika säkra kort med alla barn som kommer och vill ha "spännande böcker men inte så tjocka". Några ord om almandern som stiger in hos den ensamma pojken i stugan, och som söker en stad som försvann för tusen år sedan, eller lite om hur Tam som varje kväll beundrar stadens drakar börjar höra röster inne i sitt eget huvud, drakröster...och så schlopp! suger barnet boken (böckerna...), lånar och läser. Tack, Jo Salmson!!

(Denna långa inledning pga att jag inte skrivit om Salmsons fantasy i min blogg förut, upptäckte jag. Jag har läst dem alla, men gjort det på den tiden jag inte hade någon blogg. Och det har aldrig blivit av att jag skrivit om dem efteråt heller.)

Den här nya serien heter Maros resa, och håller samma höga klass som de tidigare serierna. Maro har dock helt andra förutsättningar än fattige Tam tiggarpojken eller föräldralösa tjänsteflickan Sol. Han är nämligen son till en riddare, bor i en borg med mängder av tjänstefolk och har framtiden utstakad framför sig. Han har tränat ridning och svärdsfäktning i hela sitt liv, och nu ska han bli page åt kungen, så småningom väpnare och till sist ska han själv bli dubbad till riddare och bli en av kungens närmaste män. ("Sedan är det mig som kungen kommer att skicka ut, för att slåss mot rövare, jättar eller drakar.")
Men han sumpar alltihop. När kungen ska komma till borgen blir Maro så till sig att han inte kan nöja sig med att rida på den töntiga häst pappan har tilldelat honom. Nä, han ska äntligen visa upp sig på en av de farliga stridshingstarna i stället. Det går alltså åt skogen och allt blir katastrof. Kungen vill inte ha honom längre (det går ju inte att lita på honom...). "Maros resa" blir i stället något helt annat än det man trodde när man började läsa boken. Jag är riktigt sugen på fortsättningen - nästa bok heter Skuggan och draken och kommer i november.

Och ett p.s: Alla Jo Salmsons fantasyböcker passar alldeles fantastiskt bra till högläsning!!

Titel: Kungen kommer!
Författare: Jo Salmson
Serie: Maros resa
Förlag: Bonnier Carlsen
Utg år: 2013
Köp den till exempel här eller här.
För vem? 7 - 13 år, och som högläsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar